Blog

Susans grønne oase: til gavn for både børn og bænkebidere

Af Damla Erdölek – Kommunikationsmedarbejder |
Kolonihavehuset er i enkeltmursten, så det svarer til et skur, da der ikke er to mursten ved siden af hinanden, som ville give en bedre isolering. Så huset kan godt blive pivkoldt.


Midt i det charmerende skovlandskab, klos op ad Odense Å, er Susans åndehul af en kolonihave placeret. Med dens 280 kolonihavelodder byder H/F Enghaven på et bredt udvalg af bekendtskaber, hvoraf nogle af dem omtales som ”kolonihavefamilien” af Susan.

Det var en tilfældighed, der førte til, at Susan købte kolonihaven for ca. 5 år siden. Efter at have betalt for meget i skat, stod hun pludselig med en uventet opsparing, som hun besluttede at investere i en kolonihave. Valget faldt på H/F Enghaven, ikke mindst fordi mange af hendes venner i forvejen havde en kolonihave i foreningen. De tidligere ejere af Susans kolonihave ønskede at overdrage kolonihaven til én, som de kunne regne med ikke ville skille sig af med de store træer i haven – og her kom Susan ind i billedet.

Padder, tudser og pindsvin – de er alle velkomne i Susans have, hvor især bassinet er en magnet for dyrene.
Her ses, hvor tæt kolonihavehuset ligger ved Odense Å.
Susans gule kolonihavehus ’Ly’ står i flot kontrast til alt det grønne.

Nabohjælp, så det batter

De tidligere ejere af kolonihaven flyttede til Sjælland og havde ikke været i haven i et helt år, inden Susan overtog haven. Derfor krævede den en del oprydning, både indvendigt og udvendigt, før den kunne blive hendes drøm af et tilflugtssted.

Susan og naboerne brugte over to dage på at køre til og fra lossepladsen, hvor hendes naboer tilbød både trailer, bil og kørsel. ”Det var faktisk ret stort,” understreger den fynske kolonist med et taknemmeligt ansigtsudtryk.

”Det er det, der er charmerende og anderledes ved kolonihaver – folk bruger ofte det, de har. – Susan

Møbler og dug er genbrugsfund – ligesom andet guld rundt om i kolonihaven.
Et udendørsbad lige ved åen er ikke noget, som Susan klager over – særligt ikke i de helt varme måneder.
Her i skyggen kan Billie lege i sandkassen, mens hendes mor ordner haven.

Kolonihaven, der ligger tilbagetrukket blandt store træer, er en sand refleksion af Susans tilgang til bæredygtighed. Her har hun bl.a. istandsat huset med brugte materialer. “Huset er gult, fordi jeg har fået noget gratis maling,” griner Susan og tilføjer: ”Det er det, der er charmerende og anderledes ved kolonihaver – folk bruger ofte det, de har.” Trods husets udfordrende placering tæt på en å har Susan formået at håndtere fugtproblemerne ved at grave et omfangsdræn og bruge diffusionsåben mørtel for at holde fugten ude.

Insekter er velkomne

At leve bæredygtigt er en integreret del af Susans liv. I hendes kolonihave er næsten intet nyt. Havemøblerne er købt brugt, og dugen på havebordet er fundet i en genbrugsbutik. “Jeg prøver at lade være med at køre haveaffald væk – jeg vil gerne have, at det på en eller anden måde bare kan være i haven,” forklarer hun. Susan lader grene og græsafklip kompostere i hjørner af haven, og hun er også opmærksom på at bevare biodiversiteten ved at lade stammer og sten ligge til gavn for dyrelivet.

Kolonihavefamilie

For den odenseanske kolonist er kolonihaven et sted, hvor hun kan fordybe sig i det meditative havearbejde, men det er også et rum for fællesskab. Hun beskriver H/F Enghaven som et sted, hvor hun har fundet nye venner og styrket gamle venskaber. “Vi er lidt en kolonihavefamilie – selv dem, der ikke længere har have her, bliver inviteret til fester, og vi hænger meget ud sammen,” siger hun. Med sin datters ankomst har Susan også skabt en legeplads i kolonihaven, hvilket gør det til et endnu mere særligt sted for familien.

Susan laver sommetider bål i haven – selvom hun ved, det er mere bæredygtigt at lade træet kompostere i haven.

Skøn plantematematik

Susans baggrund som planteskolegartner og hendes videre uddannelse inden for jordbrug giver hende en unik tilgang til havearbejdet. Hun kombinerer sin faglige viden med en passion for naturens matematik og skønhed. “Naturen er ret matematisk. Hvis du fx kigger på en blomst, så kan der være tre støvdragere, og hvis man går et hak længere ned, så er der også tre kronblade,” reflekterer hun. ”En jordbærblomst har vist fem kronblade, med de sidder jo fuldstændig perfekt, helt lige store,” fortæller Susan henført.  

”Jeg står blot og tænker på former og farver – det er befriende. – Susan

Det meste i køkkenet er noget, Susan har overtaget fra de tidligere ejere.
Susan kan godt finde på at drille folk, der tror, at magnolier er tulipaner. Personligt foretrækker hun et tulipantræ som dette.

Fordybelsesstund

Kolonihaven repræsenterer for Susan et sted med tid til frihed og fordybelse. “Jeg kigger overhovedet ikke på min telefon, når jeg er her. Folk kan ikke få fat på mig. Jeg står blot og tænker på former og farver – det er befriende, ” fortæller hun. Det er et sted, hvor hun kan slappe af, være kreativ og finde ro. Her i sin kolonihave, blandt planter og træer, finder Susan balance.

Se videoen herunder, og kom med på en visuel rundtur i Susans have.




Læs også
Til toppen