
Kransærenpris kan danne rygrad i ethvert større staudebed og endda gøre sig godt i kombination med mindre prydbuske. I cottagehaven, som blandt andet kendetegnes med de længeblomstrende stauderabatter, er kransærenpris en nødvendighed og giver staudebedene højde og karakter. De spirformede blomsterstande giver en kontrast til andre stauder, der har blomsterne samlet i andre former som runde toppe eller åbne aks.
De dyrkede sorter af kransærenpris har forskellige størrelser og udtryk, og blomstringstiden ligger over en længere periode fra juli til september. Kransærenpris er statelige stauder, som kan danne rygraden i et staudebed og tilføre beplantninger karakter med deres smukke blomsterstande.
Om kransærenpris
Det er overvejende sorter af virginsk kransærenpris (Veronicastrum virginicum), som dyrkes, men enkelte sorter stammer fra sibirisk kransærenpris (Veronicastrum sibiricum). Slægten hører til vejbredfamilien (Plantaginaceae), og netop blomsterstandene hos vejbred (Plantago sp.) minder en hel del om spirene hos kransærenpris. Arterne er hjemmehørende i det østlige USA og det sydøstlige Canada, hvor de overvejende vokser solrigt på de fugtige dele af prærien. Væksten er tætte tuer, hvorfra stive stængler skyder op om foråret med kransstillede løvblade; heraf navnet kransærenpris. Blomsterstanden dannes i planternes top og er opadstræbende klaser af små blomster. Efter blomstring udvikles tætsiddende kapsler, der om vinteren farves brune.

Sådan dyrkes kransærenpris
Kransærenpris placeres bedst i baggrunden af eller midt i et staudebed. Herfra kan et staudebed bygges op med andre stauder i samme højde samt med stauder, der trinvis bliver lavere ud mod staudebedets kant. Sorter af virginsk kransærenpris er højere end sibirisk kransærenpris. De højeste sorter ’Fascination’, ’Lavendelturm’ og ’Temptation’ bliver mellem 150 og 180 cm. De spirformede blomsterstande hos kransærenpris vinder ved, at nabostaudernes blomsterstande har andre udtryk. Det kunne for eksempel være kæmpe-fjergræs (Stipa gigantea), der har luftige toppe, som ofte står smukt og vejer i vinden. Sorter af høstfloks (Phlox paniculata) og hjortetrøst (Eupatorium sp.), som har tætte blomstrende toppe, kan også anvendes og yderligere farvekombineres med sorter af kransærenpris. Kransærenpris blomstrer forholdsvis sent på sommeren, derfor kan staudebedet med fordel også bestå af tidligt blomstrende stauder som storkenæb (Geranium sp.) og nellikerod (Geum sp.).

Blomsterstænglerne er stive hos kransærenpris, og placeres planterne solrigt, vil de vokse smukt opad uden opbinding. Bliver placering for skyggefuld, har stænglerne tendens til at falde ud og dermed fylde et stort område. Væksten i foråret før blomstringen er meget smuk. Her ser man tydeligt de kransstillede løvblade og i nogle tilfælde også farvede skud under udvikling. De lave sorter som for eksempel ’Red Arrows’ og ’Apollo’ blomstrer tidligst. Herefter følger de højere sorter, som kan blomstre helt ind i september. I efteråret udvikles frøstandene på kransærenpris, som oftest bliver stående ranke. De giver smukke oplevelser gennem hele vinteren sammen med andre stauders frøstande.
Kransærenpris trives i de fleste jordtyper og danner et godt rodnet, der kan modstå en hel del tørke, selvom de i naturen vokser forholdsvis fugtigt. Som så mange andre stauder i cottagehaven kvitterer kransærenpris med en frodig vækst, hvis man tilfører rigeligt med kompost fra kompostbeholderen. Kransærenpris er sunde stauder, og sygdomme ses sjældent.