Blog

Labre liljer

Af Mathias Emil – haveskribent |
Liljen ‘Scheherazade’. De bagudvendte kronblade får hver blomst til at ligne en lille turban. Alle fotos af: Mathias Emil.

Hvis man ønsker sig wauw-faktor og overdådig velduft i sommerhaven, er liljer selvskrevne. Med deres farverige trompetblomster og eksotiske udtryk spreder de sommerglæde og mindelser om sydlige himmelstrøg, men er samtidig trofaste stauder, som kommer igen år efter år.

Der er noget næsten magisk over de imponerende og ofte kraftigt duftende liljer. Det er en af verdens ældste kulturplanter sammen med blandt andet roser og har været dyrket siden oldtiden. Vi ser også liljen brugt som symbol på renhed og jomfruelighed, og i antikken var liljen synonym med ægte kærlighed og frugtbarhed. Man kommer samtidig til at tænke på den franske lilje med tre kronblade fleur-de-lis, men liljer kan have mange former og dusinvis af kronblade.

Liljer er fantastiske i buketter i haven. Inde i stuen kan buketten her være lidt overvældende pga. blomstens kraftige duft.

Flere slags liljer til det danske klima

Der findes en god håndfuld liljearter, vi kan dyrke i Danmark som flerårige planter. Det er arter som orientalske liljer, der er kendetegnet ved deres gode højde og markante duft, asiatiske liljer som typisk er lavere og mildt duftende, trompetliljer med bagudvendte kronblade, kongeliljer med hvide eller rosa blomster og kransliljer også kaldet martagonliljer med turbanformede blomster.

Liljearterne krydser sig indbyrdes, og derfor findes også orientalske trompetliljer, asiatiske dobbelte liljer, liljer med meget lange støvdragere, liljer med prikker og tofarvede liljer samt mange flere. Faktisk findes der hundredvis af sorter, både ægte og hybridsorter, som på grund af deres indbyrdes krydsning gør det vanskeligt at give et komplet overblik.

Liljer er meget graciøse planter, her kongelilje Lilium regale.
Tæt på ses liljernes safrangule frøstande. Pas på ikke at få pollen på tøjet, det kan være svært at få af.

Plantning og pasning

Det bedste tidspunkt at plante liljer er i det tidlige forår, hvor løgene lægges i to gange deres højde og gerne med lidt grus eller småsten i bunden af plantehullet. Dog skal martagonliljer kun akkurat dækkes af jord. Det optimale plantested er i en let sur jord, for eksempel i rhododendronbedet, sammen med blåbær eller nær nåletræer.

At plante liljer blandt mindre buske og stauder kan være en god idé, da liljer trives med løget i skygge og blomsten i sol. Desuden kræver mange af de højere liljer støtte, og her kan de omkringstående planter være nyttige. Det kan være smukt at plante liljer i grupper af 3-5 som gentages i bedet.

Her ses mange blomster på hver stilk. Det skyldes, at liljerne i foråret har fået organisk gødning og står et let fugtigt sted.

Liljer i krukker – frodighed på terrassen

Liljer kan også dyrkes i krukker, hvor man kan tillade sig at lægge løgene noget tættere end ude i havens bede. Her er det dog en god idé at tage højde for liljernes højde, da nogle sorter når en højde på omkring to meter. Liljerne overvintrer fint i krukke ved at hele arrangementet tages ind et overdækket sted, for eksempel i et uopvarmet drivhus vinteren over. Til foråret fjernes visne stilke, og det øverste lag jord kan udskiftes med frisk, næringsberiget krukkemuld. Efter tre år kan du overveje at tage løgene op og dele dem. Det gælder også for liljer ude i havens bede, hvor de med tiden kan danne store tuer.

Alle planter har brug for næring, og det gælder også liljer. Liljer profiterer af et par gode håndfulde organisk gødning i hele vækstsæsonen. Derfor anbefales det at gøde fra først i april til efter sankthans. Et godt lag organisk gødning fra for eksempel hjemmelavet kompost kan også være med til at forhindre udtørring, som liljer ikke bryder sig om i vækstperioden.

De imponerende liljer ‘Purple Prince’ er virkelig en prins værdig.
‘Purple Prince’ liljer bringer eventyr og en eksotisk stemning ind i haven.

Få flere liljer på tre måder

Liljer kan i hovedreglen formeres på tre måder. Du kan enten grave løgene op og dele dem, du kan tage frø af de afblomstrede frøstande eller du kan gå på jagt efter de såkaldte “bulbiller”, som er små mini-løg flere liljesorter sætter op ad stænglen i bladhjørnerne. Disse kan sås på samme måde som liljefrø og danner endda hurtigere nye liljeløg. Ved deling og såning af “bulbiller” er du sikker på, at de nye planter bliver ens med moderplanten. Tager du frø og sår ud, kan resultatet overraske, da liljer krydsbestøves. Hvem ved – måske opstår der en spændende farve eller du får dobbelte blomster.

En stor gruppe rødbrune ’Scheherazade’ liljer – et smukt syn.

Skab en paradisisk stemning i haven

Der er ingen tvivl om, at liljer er uimodståelige med deres storblomstrede charme og ofte berusende duft. At de tilmed er ganske nemme at have med at gøre, føjer kun til deres mange fortrin. På billederne ses et udvalg af orientalske liljer Lilium ‘Purple Prince’ med meget store blomster i en betagende pink farve, kongelilje Lilium regale som er elfenbensfarvet med safrangule støvdragere, samt liljen ‘Scheherazade’ som er en krydsning mellem trompetliljer og orientalske liljer. De er hver især pragtfulde, har en lang blomstring og bringer en paradisisk stemning til haven.

Lilium regale har smukke, rosa aftegninger på ydersiden af bladene. Farven går igen i røllike og frøstandene fra prydløg.
Liljer i godt selskab med mandstro, middelhavsprydløg og røllike ’Cerise Queen’.

Få held med at dyrke liljer i din kolonihave

  • Er din havejord leret og tilmed meget våd i længere tid om vinteren, kan løgene rådne. Derfor kan det være en god idé at sætte løgene oven på et par håndfulde grus ved plantningen.
  • Vil du være sikker på, at liljerne kommer igen til næste år, er det vigtigt at lade mindst ⅓ af stænglen stå tilbage. De grønne blade vil sikre, at løget fortsat kan optage næring og komme igen.
  • Skil dig af med liljebiller, inden de skiller sig af med dine liljer! Billerne er højrøde og indfanges nemt, hvorefter de kan tilintetgøres. Billernes æg kan spules væk med en kraftig stråle fra haveslangen.Læs også
Til toppen