Blog

Sommerguide til haveaktiviteter i kolonihaven

Af Jann Poulsen – havetegner |
Kolonihaven fyldt med blomster imødekommer talrige insekter over sommeren i haven.

Mister du lidt pusten af den lange liste over ting, der skal ordnes i din kolonihave? Med vores sommerguide over haveaktiviteter, som du kan foretage dig i juni, juli og august, er du i kyndige hænder. Bliv klogere på, hvad du vil prioritere, og mærk sommerglæden sprede sig i din kolonihave.

Haveaktiviteter i juni

Vejret i gennemsnitstal

 • Temperatur: 14,3°C
 • Solskinstimer: 242
 • Fordampning: 101 mm
 • Nedbørsmængde: 55 mm

Det er nu, at du skal ud og kigge på dine blomster, se om de er blevet ordentligt bestøvet og har udviklet frugter. En vellykket bestøvning er ensbetydende med en succesfuld frugtproduktion, som er et resultat af biernes, insekternes og vindens helt naturlige arbejde.

Træer og buske

Efter afblomstringen kan rhododendron beskæres. Ved at udtynde dens grene stimulerer du nemlig plantens vækst. Stedsegrønne planter kan du også beskære nu, men vær forsigtig med ikke at klippe længere tilbage end til de friske knopper, da disse planter har svært ved at bryde på gammelt træ. Beskær havegyvel efter afblomstringen, de har nemlig svært ved at bryde fra knopper på gammelt træ, så en årlig udtynding er anbefalelsesværdig.

En rhododendron kræver meget vand i vækstperioder, så man kan næsten ikke være for gavmild med vandingen.

Blomsterhaven

I juni måned kan dine stauder deles. Grav hele planten op, og del den ved at rive nogle grene med rødder fra moderplanten. Klip de nye planter tilbage til en højde på 5-10 cm, og sørg for, at jorden er ukrudtsfri, når du planter dem i grupper. Grundvanding er vigtig, og dagen efter bør du løsne jorden omkring dem.

Græsplænen

Græsset vokser frodigt i de fugtige perioder af juni, derfor er det bedst at klippe det to gange om ugen for at holde det sundt. Tilfør 1 kg N-P-K gødning pr. 100 m² for at fremme væksten. For at give græsplænen en skarp form, kan du markere kanterne rundt om plænen med en spade og eventuelt bruge en snor til at skabe lige linjer.

Frugthaven

I frugthaven vil de små frugter, som ikke er blevet bestøvet, falde af som en del af det naturlige ‘junifald’. Det hjælper de resterende frugter med at udvikle sig til store og velsmagende frugter. Tynd gerne ud i æblerne sidst på måneden, hvis der ikke er cirka en hånds bredde mellem frugterne. Sådan sikrer du, at der også er plads til næste års blomsterknopper.

Køkkenhaven

Sørg for at hyppe kartoflerne i køkkenhaven. På den måde sikrer du det bedste udbytte. Majs og squash kan du også udplante nu, mens porrerne kan vente til sidst på måneden. På den måde undgår porrerne den første generation af porremøl. Det er også her, du kan begynde at grave de første nye kartofler op.

Kartofler er en stor del af det danske køkken. Den bedste måde at undgå skimmel på kartofler er ved at forspire og så tidligt.

Hvad angår asparges er det vigtigt, at du stopper høsten efter sankthans. De grønne dele af planterne skal have tid til at hvile sig og akkumulere næringsstoffer i rødderne, så der sikres et godt udbytte næste år.

Væksthuset

Peberfrugterne udvikler sig hurtigt i juni. Agurkerne begynder at sætte de første frugter, som du kan udtynde for at sikre den gode vækst.

Haveaktiviteter i juli

Vejret i gennemsnitstal

 • Temperatur: 15,6°C
 • Solskinstimer: 228
 • Fordampning: 99 mm
 • Nedbørsmængde: 66 mm

Roser kan du beskære efter deres første blomstring. Klip dem godt tilbage til et veludviklet blad, så de kan blomstre igen i august og september. Det er vigtigt, at du undgår at vande planterne på bladene midt på dagen i fuld sol, da det kan føre til solskoldning, og på samme tid medfører et stort vandspild på grund af fordampning.

Træer og buske

Det er ideelt, at du beskærer over sommeren, da væksten i træer og buske her har nået sit højeste. Fjern grene fra buske og træer for at lade lyset trænge ind til planterne – det vil også hjælpe frugterne med at opnå en god farve og aroma. Planterne på espalieret kan du beskære, og så kan du igen binde grenene til espalieret og stolperne.

Royal Gala æblerne, der ses på billedet, stammer fra New Zealand.

Blomsterhaven

Mange høje stauder har brug for støtte, og ved at stikke flere pinde rundt om dem kan du næsten skjule, at de er bundet op. Afblomstrede stauder kan du nu klippe tilbage for at give plads til nye blade og en eventuel genblomstring. Du kan også så stedmoderfrø, som kan spire og danne planter, der er klar til udplantning i eftersommeren.

Frugthaven

Sommerhindbær modner, og dem kan du høste – men vær opmærksom på hindbærbillen, som kan efterlade larver i bærrene. Efter høsten klipper du de grene, der har båret frugt, gerne helt nede ved jorden. Nye skud, der vokser frem i løbet af foråret og sommeren, vil give bær til næste år. Jordbær kan du plante på ny, frisk jord, og stiklingerne kan du tage fra dine egne planter ved at vælge dem fra udløbere, der giver mange bær.

Køkkenhaven

Det kan forekomme, at dine kartofler får skimmel. Hvis du ser tegn på angreb, klip da toppen af helt nede ved jorden. Høst forskellige grøntsager, og frys dine ærter og bønner for at bevare dem. Så nye hold af salat, radiser og rødbeder for en kontinuerlig høst.

Væksthuset

Det er essentielt, at du lufter godt ud i væksthuset, da der kan blive meget varmt midt på dagen. Melonerne begynder at blomstre, og hvis der ikke kommer bier ind i væksthuset, kan du tage en hanblomst og stryge den mod en hunblomst for at sikre bestøvning. Gød planterne lidt, men regelmæssigt.

Haveaktiviteter i august

Vejret i gennemsnitstal

 • Temperatur: 15,6°C
 • Solskinstimer: 219
 • Fordampning: 80 mm
 • Nedbørsmængde: 68 mm

Frisk salat er nu bedst, når den kommer direkte fra haven til køkkenet. Det er vigtigt, at du undgår at plante klematis mod en sydvendt mur, da den ikke tåler direkte sol. Plant dem i stedet mod husets andre sider, gerne mod nord.

Clematis atragene ‘Albina Plena’ – den smukke slyngplante bliver op til 2-3 meter.

Træer og buske

Prydtræernes kroner trives bedst, når de får lidt luft. Dette kan du sikre ved at beskære dem. Blåregn beskæres cirka to måneder efter blomstring ved at klippe alle sidegrene og sideskud tilbage over 5-6 knopper på en hovedgren. Sommerfuglebusken blomstrer, og det er en god idé at klippe de visne blomster af for at fremme nye blomster. Sidst på måneden kan du plante surbundsplanter i jord med lavt kalkindhold.

Hvis dine ribsbuske har visne bladrande, kan det skyldes mangel på kalium. Det kan du afhjælpe ved at give dem en blandingsgødning med et højt kaliumindhold. Dine tidlige æblesorter begynder at modne, og det kan være en god idé, at du udtynder frugterne for at opnå en god størrelse på efterårs- og vintermodnende sorter. Solbær er også modne nu, og du kan udtynde de gamle grene ved beskæring.

Blomsterhaven

Stauderne kan både plantes på ny eller deles, hvor eksisterende planter bruges. Plant dem gerne i grupper af 5-8 planter for en skøn farveudstråling ved blomstring. Sørg for, at jorden er fri for ukrudt og porøs.

Græsplænen

August er en god tid til at så nye græsplæner, især i fugtige perioder, så kan græsfrøene spire hurtigere. Grav jorden, og brug en håndkultivator til at løsne den. Planér jorden med en rive, og sørg for, at arealet er helt jævnt. Vælg en hårdfør og slidstærk græsfrøsort. Du kan blande gødning med frøene og rive det let ned i jorden.

Køkkenhaven

Når spiseløgene i haven begynder at visne, kan du grave dem op, tørre og hænge dem op i bundter for at sikre en god vinteropbevaring.

Tomater er en af de helt populære grøntsager, som mange vælger at dyrke enten i haven eller i drivhuset i deres kolonihave.

Væksthuset

I august går det hurtigt med tomaterne, der modnes, og det er også nu, vindrueklaserne får farve. Sørg for at opretholde passende fugtighed og ventilation i væksthuset i denne periode.

Til toppen