I stedet for at skifte jord og planter ud i krukkerne hvert forår, kan man i stedet dyrke stauder og krydderurter og spare både tid, penge og miljø.
Krukker har den enestående fordel, at de fungerer som en mobil minihave, der kan puste lidt liv i en kedelig grå belægning og skabe rum og stemning ved en terrasse eller hoveddør, hvor der ellers er sparsomt med planteliv.
Oftest plantes krukkerne til med enårige sommerblomster, der visner ned ved den første nattefrost, og så er man på den igen med at plante om næste forår. Jeg har i stedet valgt at plante stauder og flerårige krydderurter i store potter med rigelig plads. Så slipper jeg for arbejdet med at potte om eller købe nye planter og jord hvert år.
Mia anbefaler at købe jord uden spagnum og lade vær med at skifte det år for år.
Hvilken krukke?
Jo større krukken er, jo lettere har den ved at holde på vandet, og jo bedre kan planten udvikle sig. Jeg anvender mest oversavede whisky-/vintønder på ca. 100 l eller krukker på min. 15 l. Stauder vokser kraftigere end sommerblomster, og hvis man vil dyrke flere forskellige sammen, er det vigtigt med god plads til rødderne.
Man kan let fristes til at købe smukke sydlandsk udseende krukker med indsnævringer foroven, men det er frygtelig upraktisk, når man en dag skal have planten ud af krukken. Det ender tit med en overvejelse, om det er krukken eller planten, der skal overleve. Disse krukker er absolut mest velegnede til enårige sommerblomster, og selv her kan blodtrykket stige gevaldigt, når de udtjente planter skal ud igen. En stor fordel ved de oversavede tønder er ud over størrelsen, at de er frostsikre, og formen med den lidt smallere bund end top, gør det let at grave planterne op.
Hvilken jord?
Jord i sække er lige så skørt et fænomen som vand på flaske. Ikke desto mindre sælges det i rigt mål med store miljøkonsekvenser til følge. Det er let at blande sin egen jord til krukker. Som udgangspunkt skal man bruge almindelig havejord og grov kompost evt. blandet med lidt groft sand. Brug de ressourcer, du eller nabolaget har til rådighed: visne blade, græsafklip, savsmuld eller barkflis. Der må gerne være uomsatte dele i jordblandingen. Det gør jorden langtidsholdbar, så der også er næring sidst på sæsonen eller endda året efter.
Læg nogle småsten i som dræn nederst i krukken, inden jorden fyldes i. Jord kan som udgangspunkt aldrig blive for gammelt, men det kan have behov for at blive blandet med materialer, der gør strukturen mere porøs.
Som udgangspunkt behøver stauder ikke gødning. Hvis man gøder krukkerne, risikerer man, at planterne kun sætter blade og ikke blomster, eller at krydderurterne mister deres smag. Man kan friske jorden lidt op efter nogle sæsoner ved at grave planten op og dele den og blande lidt ny kompost i jorden, før man planter den igen. Overskuddet af planter kan man forære væk eller plante ud i haven. På den måde fungerer krukkerne også som planteopformering.
Hvilke planter?
Jeg vælger stauder og krydderurter til krukkerne ud fra flere parametre. Jeg vil gerne have spredt blomstring gennem hele sæsonen, og så vil jeg gerne skabe et fredfyldt helle for planter, der ellers bliver spist af dræbersnegle eller kvæles af mere aggressive nabostauder ude i havens bede. Mynte dyrker jeg udelukkende i krukker, fordi den ellers overtager et helt bed, og den er god at have i en krukke tæt på køkkendøren. Ellers vælger jeg stauderne og krydderurterne ud fra, at insekterne får glæde af dem, og så skal de naturligvis kunne trives med at vokse i en krukke.
Flerårige, insektvenlige planter, velegnede til krukker:
Stauder
Aksærenpris, Veronica spicata
Katteurt, Nepeta ssp.
Havebetonie, Stachys grandiflora
Krydderurter
Hestemynte, Monarda didyma
Lægesalvie, Salvia officinalis
Purløg, Allium schoenoprasum