
En cottagehave er som et eventyrligt fristed fyldt med farver og dufte. Det er en have, der emmer af romantik og charme, vækker sanserne og skaber en atmosfære af fred og magi. Og det er en havetype, der passer perfekt til kolonihaven.
Cottagehaven er kendetegnet ved uformelle, overdådige blomsterbede, ofte med en blanding af blomster, urter og grøntsager. Og så er der gjort flittigt brugt af rustikke og vejrbidte materialer: naturligt gråligt træ, patinerede krukker og gærder af hassel eller pil tæt omsluttet af slyngplanter og stokroser. Altså ren idyl og romantik. Som navnet antyder, er det en havetype, der opstod omkring simple bondehuse (cottages) i England, men den frodige og uhøjtidelige havestil har vist sig at være langtidsholdbar og lever videre i mange nutidige haver. Og så er den som skabt til kolonihaven, hvor man jo ofte har små primitive huse, der kan gøre det ud for ”cottages”.
Lav dit eget cottagebed
Med de rigtige elementer kan selv det mindste kolonihavelod forvandles til en romantisk cottagehave. Det gælder om at plante tæt og lade blomsterne vokse ud og ind mellem hinanden. Lad stauderne blomstre om kap med historiske roser og duftende kaprifolier. Jo mere, jo bedre. Cottagehaven er indbegrebet af frodighed og sanselighed. Her tilstræbes en løssluppen stemning med planter, der tilsyneladende sættes lidt tilfældigt mellem hinanden, som om de var selvsåede. Cottagebedet indeholder mange toårige urter og selvsåede stauder, der sammen danner et levende og dynamisk bed, der hele tiden er i udvikling. Her er det kun et plus, hvis du lader små selvsåede stauder eller impulskøb flytte ind i bedet, så det får et vildtvoksende udtryk. Blandt det uformelle udtryk ligger der dog en del arbejde med at få planterne til at se tilfældige ud.

Cottagebedet er derfor velegnet til dig, der elsker en naturlig have og kan lide at nusse om planterne. Det gælder om at kende de små frøplanter, der dukker op i foråret og vide, om det er ukrudt eller en staude, der skal skånes eller flyttes til et andet sted i haven. Det kræver både mod og selvtillid at lade planterne gro frit og først gribe ind, når tingene har taget en lille smule overhånd – især hvis du er nybegynder i haven. Heldigvis er naturen så forunderligt indrettet, at planterne kommer op helt af sig selv og vokser ud og ind mellem hinanden på smukkeste vis, hvis du bare giver dem lov. Og herefter kommer plantekendskabet helt af sig selv, efterhånden som du arbejder i haven.
Planter til cottagebedet
Gammeldags mormorplanter som kæmpemargeritter, akelejer, valmuer, floks, stokroser, pæoner og riddersporer passer godt til cottagehaven. Men alle planter kan bruges, og ingen blomster er for simple eller for fine til at være en del af frodigheden. Alligevel bør der være en overvægt af gammeldags planter, hvis det samlede resultat skal ende med at ramme den specielle romantiske stemning. I de oprindelige cottagehaver brugte man netop de lokale planter, som var nemme at formere eller planter, som spredte sig ved selvsåning. Det har været stærkt medvirkende til at give cottagehaverne deres store frodighed.
