På toppen af Svendborg i kolonihaveforeningen med det meget passende navn Solbakken har Helene Karmark sin kolonihave. Her har hun haft have, siden hun efter sin skilsmisse byttede en stor landbohave på Langeland ud med livet i Svendborgs midtby og kolonihavejord under neglene.
I haven med kig ud over det sydfynske øhav har Helene fundet roen og plads til at udleve sine havedrømme og ikke mindst en tryg havn at vende hjem til efter lange arbejdsdage, hvor hun som socialpædagog er med til at udvikle, motivere og støtte unge mennesker med autisme til et mere selvstændigt og selvvalgt liv.
For Helene har lige netop denne kolonihaveforening en særlig betydning, da den ligger i hendes barndomskvarter og hun som barn legede i foreningens haver. For Helene var det som at komme hjem, da hun en vinterdag parkerede bilen ved gruspladsen foran indgangen til Solbakken, gik en tur ned langs havegangen og så at der i vinduet i et af havehusene stod et til salg-skilt. Få dage senere havde hun købt haven med det lyseblå kolonihavehus.
Tomater høstet forud og modnet i en lastbil på vej mod en køledisk i supermarkedet passer ganske enkelt ikke ind i Helenes univers.
Køkkenhave med mening
I Helenes køkkenhave dyrkes først og fremmest med fokus på den gode smag, der dyrkes meget forskelligt og alt skal høstes og bruges i køkkenet. I køkkenhaven starter sæsonen med asparges, jordbær, rabarber og nye kartofler og fortsætter med bønner, agurk og tomat, artiskok, hvidløg og skalotteløg, peberfrugt og forskellige sommerbær som solbær, ribs og stikkelsbær til de sidste efterårshindbær høstes sammen med forskellige typer af kål og græskar, figner, pærer, paradisæbler, kvæder og jordskokker.
Råvarerne skal smage af noget, og det gør de ifølge Helene når de dyrkes på friland, får lov at modnes med vejr og vind, gødes med hjemmelavet kompost og høstes på det helt rigtige tidspunkt. Tomater høstet forud og modnet i en lastbil på vej mod en køledisk i supermarkedet passer ganske enkelt ikke ind i Helenes univers. Haven dyrkes økologisk og der er netop sået efterafgrøder som blandt andet honningurt for at jordforbedre og tilføre jorden næring, når planterne i foråret graves ned.
Høst på glas og frost
For Helene er det vigtigt at intet af køkkenhavens store udbytte går til spilde, og derfor bruger hun sæsonen igennem mange kræfter på at henkoge, sylte og fryse havens høst. Hun laver blandt andet syltede squash, marmelader, chutney, sirupper og semidried tomater på henkogningsglas og flere kilo urtesalt med en bred vifte af havens forskellige krydderurter som rosmarin, timian, citronverbena, løvstikke og salvie. De mange glas bruger Helene også som gaver, og hun fortæller med et smil, at familie og venner hvert år ser frem til at modtage semidried tomater og urtesalt som på det nærmeste er vanedannende.
Kompost med kraft
Havens to kompostbunker beriger haven med næring og fornyelse, og da en af Helenes veninders børn med store øjne kom og spurgte hvorfor hun havde senge stående der i hjørnet af køkkenhaven blandt urtepotter og en møggreb måtte hun grinende fortælle, at det altså bare er komposten hun har puttet med dyner og et tæppe.
Den lune putning sikrer, at komposten holdes lun og fugtig, og at komposteringen aldrig går i stå. Det giver nemlig mening, fortæller Helene, hvert år at pleje sin jord ved at sprede frisk, hjemmelavet kompost. Komposten er desuden med til at holde spirende frøukrudt nede og så er en kompost glimrende at dyrke sine squash og græskarplanter i. I år har høsten været uovertruffen, hvilket en bugnende kurv med flotte, orange hokkaidogræskar vidner om.
Fakta
- Hvem: Helene Karmark, socialpædagog
- Hvor: 375 kvadratmeter kolonihave i Haveforeningen Solbakken, Svendborg
- Hvad: Romantisk kolonihave med mange rum, stor køkkenhave og staudehave med terrasser og sommerblomster
- Alder: Haven er syv år gammel og udvikles løbende
- Hvornår: Haven er fotograferet i august
Frodige blomsterbede
For Helene er det vigtigt at hun har skønhed omkring sig, og det er prydhaven et bevis på. Her er blomster fra tidligt til sent, og sæsonen starter med krokus og våriris, tulipaner og narcisser og fortsætter med akelejer, lupiner og pæoner som står ejerindens hjerte nær. Fra sankthans bugner havens bede med roser som der netop er indkøbt endnu flere af, for roser skal der til, mener Helene.
Her i august hvor haven er fotograferet ses især selvsåede sommerblomster som stolt kavaler og kæmpeverbena, stauder som mandstro, gyldenris, høstanemoner og stormhat og de imponerende dahlia står som store buske og giver rigeligt at plukke af til de havebuketter som plukkes, arrangeres og nydes i stor stil hele sæsonen. For Helene er det vigtigt at der er skønhed og noget at plukke af hele sæsonen, og den er lang her i haven.
Den kloge kone på vejen
Helene fortæller med slet skjult stolthed at hun med årene er blevet foreningens kloge havekone. I takt med at nye og yngre kolonister er flyttet til, deler Helene glad og gerne ud af tips om alt fra dyrkning af frilandstomater til henkogning af årets høst og her deles frø og stiklinger over hækken. Her er reglen, at hvis noget lægges på hækken, så er det til fri afbenyttelse. Også i Solbakkens facebookgruppe deles tips, ting og sager og guld fra haven byttes og foræres bort.
Havedrømme og nye projekter
En have står aldrig stille og på Solbakken står havedrømmene i kø. Den helt store drøm er en overdækket terrasse af glas som forlængelse af terrassen og af sæsonerne. Helene har en række genbrugsvinduer på lager, og hun er i ivrig forhandling med sin kæreste om hvordan der kan bygges. Det kræver måske et kompromis, for der skal både være plads til mennesker og tomatplanter.
Et andet projekt er etablering af nye bede til jordbær og en solterrasse, hvor udsigten over Svendborgs havn og et kig ud over det sydfynske øhav kan nydes og blive en endnu vigtigere del af havens attraktioner. Når Helene selv skal pege på de tre ting, hun er gladest for i haven, er det netop den smukke udsigt, hun fremhæver. De øvrige ting er et meget fint krydderurtebed og havens skønne terrasser – det forstår man godt.