Blog

Karinas kolonihave: Her må ting godt tage tid

Af Nanett Paameyer Winkler – Kommunikationschef |


Ved første blik er Karinas kolonihave hverken den mest prangende eller frodige. Men for Karina er haven mere end et dyrkningsområde. Den er et terapeutisk rum, hvor urgamle principper som permakultur og feng shui smelter sammen med moderne behov for ro, balance og bæredygtighed.

I en travl hverdag styret af deadlines er kolonihaven i H/F Solvang i Odense blevet Karinas fristed. Her må ting godt tage tid – som fx at lave en kop kaffe på et gasblus.

”Du har ikke en timer, der fortæller, hvornår kaffen er færdig – her er du tvunget til at bruge dine sanser,” fortæller Karina med indlevelse og fortsætter: ”Duften af bønner, lyden af kogende vand, der bobler – alle sanseindtryk, der bliver forstærket, fordi du er fordybet og til stede i momentet.” En meditativ proces, der også anvendes i yoga og mindfulness, forklarer Karina.

Mindfulness som kur mod stress

Mindfulness følger med havearbejdet og det at observere naturen, fortæller Karina og uddyber: ”Hvis du stopper op og lytter, så skal naturen nok fortælle dig, hvad den har brug for – og det samme gælder for dig selv.”

Hun ser naturen som en del af vores DNA og mener, at tid i haven kan helbrede stress og uro. ”Engang udsprang folkesygdomme af vitaminmangel, som datidens kolonihaver var en løsning på. I dag er stress den nye folkesygdom, og det kan kolonihaven også afhjælpe,” fortæller Karina og tilføjer: ”På den måde følger kolonihaverne dynamisk med tidens behov – og derfor er de bevaringsværdige.”

”Alt, hvad der kan give mig stress, efterlader jeg ved havelågen.”

– Karina
“Her må en kop kaffe godt tage tid.” – Karina

En konfliktfri zone

Folk har i dag alt for travlt med at være på og tilgængelige hele tiden, hvis du spørger Karina, der tidligere selv har været stressramt. Derfor har hun erklæret sin have for ”konfliktfri zone”. Det betyder bl.a., at arbejdstelefon- og computer er forment adgang i kolonihaven. ”Alt, hvad der kan give mig stress, efterlader jeg ved havelågen,” fortæller Karina.

For den 48-årige kolonist er kolonihaven også en øvelse i at træne sin tålmodighed og lære at behovsudskyde og værdsætte det simple liv. Af den årsag har hun bevidst undladt at indlægge strøm og vand i kolonihaven.

Feng shui i haven

Karina tror på, at man kan påvirke energier i sit liv – og det kan haven være et glimrende redskab til. Hun praktiserer det såkaldte flower bagua, som er en slags ”have-feng shui”, hvor energier inddeles i havens forskellige zoner.

For at opnå succes i karrieren, bør man fx placere vand i den nordlige zone af haven – her har Karina lavet et vandbad til insekterne. På samme vis har Karina placeret et bålsted i havens sydlige ildzone, og den hjemmebyggede kabeltromle-bænk er placeret i havens sydvestlige kærlighedshjørne. ”Jeg tager al den held og lykke, jeg kan få,” siger Karina grinende, mens hun peger på forskellige hjørner af sin have.

Vandbadet placeres i havens nordlige zone for god energi – og selvfølgelig for at give væske til dyr og insekter.
Karinas hjemmelavede insekthotel skaber masser af summen i den fynske kolonihave.
Karina har selv bygget bænken af en gammel kabeltromle. Selvfølgelig skulle tomandsbænken placeres i havens sydvestlige kærlighedshjørne.


En aflagt cykel kan også gøre nytte i en kolonihave – fx som potteholder.

Permakultur og companion planting

Karina dyrker sin have efter principper om permakultur, hvor alt dyrkes økologisk og med omtanke for dyrene og jorden. Hun fjerner fx ukrudt udelukkende med håndkraft for ikke at forstyrre dyrelivet i jorden, og så dyrker hun med fokus på flerårige afgrøder og bæredygtig produktion. ”Man skal ikke overforbruge, så jeg dyrker kun den mængde afgrøder, jeg selv kan spise – og er der overflod, så forærer jeg det til naboer.”

Den fynske kolonist praktiserer også ”companion planting” i sin have, hvilket betyder at dyrke selskabsplanter, som komplimenterer i stedet for at udtrætte hinanden. Gennem erfaring har hun bl.a. lært, at dild og lavendel ikke trives side om side, mens rabarber og blåbær er gode sammen – og løg under et æbletræ vil også give frugtbare resultater.

Et liv i naturens rytme

Karina lever efter et grundprincip: Livet, ligesom dyrkningen af haven, skal ikke forceres, men leves i harmoni med naturens rytmer. Hendes ønske er at inspirere medkolonister til at omfavne naturens gaver og skabe deres egne konfliktfri zoner midt i livets travle tempo. For ifølge Karina er sand velvære ofte en blanding af tålmodighed, omtanke og en god portion jord under neglene.

Faktaboks

  • Permakultur betyder ”vedvarende kultur” og er et dyrkningsprincip, der fokuserer på omsorg for mennesker, jorden og ansvarligt ressourceforbrug.
  • Mindfulness betyder at være til stede i nuet og at observere de indre strømme af tanker og følelser samt de ydre strømme af lyde og dufte.
  • Bagua betyder ”otte områder” på kinesisk og er en inddeling af et område i otte zoner, der repræsenterer forskellige aspekter af livet.
Læs også




Til toppen