
Der står to flotte rækker rabarberplanter i Sebastian Møller Baks nyttehave, som han har sammen med sin kone og deres to børn. Familien er vilde med rabarber og bruger dem ofte i køkkenet. De er gode i det søde, såvel som det salte køkken.
Som nogle af de første afgrøder i det tidlige forår titter rabarberne op af jorden. Snart vil den gavmilde rabarberplante vokse lange, spændstige stængler med enorme blade i toppen. ”Vi har plantet rabarberne, så de danner en skillevæg til to af vores nabohaver. Rabarberplanter er gode som skel, og så holder de ukrudt nede. De slår alt ned. Hverken skvalderkål eller snerler kan komme op, fordi de store blade skygger for lyset,” siger Sebastian og trækker et par kraftige rabarberstængler op af det ene bed. ”Vi bruger rabarber til rigtigt meget. Vi laver saft, grød, marmelade og kompot. Sine laver også rabarbergin. Jeg tager også nogle gange et stort bundt rabarber med til mine kollegaer,” fortæller han.
Dejlig lang sæson
Omkring sankthans er rabarberstænglerne store og ikke så sprøde som i foråret, så her stopper familien med at høste planterne. I august kommer rabarberne lidt tilbage igen. I nogle sæsoner har Sebastian plukket rabarber ind i oktober.
Så snart kulden sætter ind om efteråret, falder planterne sammen. ”Det er rart at have afgrøder, der strækker sig over lang tid. Asparges er dejlige, fordi de kommer tidligt her i foråret ligesom rabarberne; men asparges har en kort periode – modsat rabarber, som har en lang høstperiode,” forklarer Sebastian og tilføjer, at en anden fordel ved rabarber er, at de er lette at dyrke. ”Rabarber er næsten for taknemmelige. Hvis der har været bare en dag med regn, så vokser de straks.”


Rabarberlikør (½ liter)
– skøn aperitif af årets første rabarber
300 g rabarber
200 g sukker
1 vaniljestang
0,5 l vodka
– Skyl rabarberstænglerne grundigt, og skær dem i mindre stykker.
– Læg stykkerne af rabarber og sukker i et skoldet glas med tætsluttende låg.
– Flæk vaniljestangen, og kom den i glasset.
– Hæld vodka i.
– Ryst glasset godt, og sæt det i et mørkt skab i ca. 1 måned.
– Vend af og til glasset de første dage, så sukkeret bliver opløst.
Efter ca. 1 måned
Si rabarberne fra, og hæld likøren på en skoldet flaske.
Nu kan likøren nydes.
Tip
Likøren kan også laves på snaps eller gin.
Nyttehaven
Sebastian har fortalt sin historie (her bragt i en forkortet udgave) i bogen Nyttehaven – fortællinger fra den økologiske byhave, som er skrevet af artiklens forfattere og udgivet af Muusmann Forlag 2023 (249 sider).
