
I efterårsferien høster Lærke Feld Andersen og hendes 8-årige datter Agnes græskar i deres nyttehave i N/F Sundvænget på Amager. Nogle græskar ender i supper, andre udhuler og skærer de til græskarhoveder til halloween.
”Vi tegner nogle gange først en skitse, inden vi udhuler græskarret. Så skærer vi toppen af og laver enten en zigzagkant eller en bølget kant,” forklarer Lærke, som sidder foran fælleshuset i nyttehaven ved siden Agnes.
De udhuler hvert deres græskar og lægger græskarkød og -kerner ned i en skål på bordet foran dem. Lærke fortæller, at hun også bruger havens græskar til at lave suppe eller ovnbagte, skiveskårede græskar af. ”Men jeg er faktisk ikke så vild med græskar,” indskyder Agnes, mens hun koncentreret skærer låget af sit græskar med en lille kniv.



Meget læring i haven
”I år har vi plantet nogle blandede græskar fra frø fra græskar, vi har købt og spist, og som vi syntes smagte godt. Nogle gange køber vi frø med hjem fra England, hvor min mand og pigernes far kommer fra,” fortæller Lærke og kigger hen mod lillesøster Vera, der ligger og tager en lur i trillebøren ved siden af.
Agnes skærer bunden af græskarret, så det ikke står og vipper på bordet, og Lærke siger: ”Om efteråret kan man blive ved med at komme i haven og plukke krydderurter som fx rosmarin og tage dem med hjem. Især krydderurterne smager bedre end dem, man køber i butikker. Alle de spiselige blomster gør det lidt mere luksus at lave mad.”
Græskarhovederne er færdige. Lærke henter to fyrfadslys og en æske tændstikker. Pludselig ryger det svagt ud af øjenhulerne på Agnes’ græskar, og hun udbryder højt og begejstret: ”Det er ekstrauhyggeligt! Der kommer røg ud af græskarret.”
Fyldt græskar
Sensommerret med varme krydderier
4 Personer
1 mellemstort græskar
100 g smeltet smør
100 g sukker

Fyld
2 løg
2 fed knust hvidløg
2 tsk. spidskommen
3 spsk. olivenolie
1 tsk. cayennepeber
1 tsk. sød paprika
400 g skært oksekød
2 tsk. kanel
0,5 l grøntsagsbouillon
2 laurbærblade
6 kviste timian
1 ds. flåede tomater
2 søde kartofler i tern
1 rød peberfrugt i tern
2 dl majs
salt
peber
frisk koriander

Tilberedning af græskar
Tænd ovnen på 175 °C. Vask græskarret godt, og skær et låg af toppen. Fjern derefter kerner og de trevlede fibre med en ske. Pensl græskarret indvendigt med det smeltede smør, og gnid det indeni med sukker. Bag græskarret og låget i ca. 20 min. eller til græskarkødet begynder at blive blødt. Tag derefter græskarret ud af ovnen.
Tilberedning af gryderet
Pil og hak løg og hvidløg. Varm olivenolie op, og sautér løg og hvidløg, til de bliver klare.
Tilsæt spidskommen, cayennepeber og sød paprika. Lad det stege af, så krydderierne bliver let ristede. Tilsæt derefter kød, og lad det brune godt af. Tilsæt kanel, og rør godt rundt. Tilsæt bouillon, laurbærblade, timian og flåede tomater. Lad det simre i 15 min.
Tilsæt til slut søde kartofler, majs og peberfrugt. Lad retten simre videre i ca. 5 min. under låg. Smag til med salt og peber. Fyld forsigtigt græskarret med gryderetten. Bag det i ovnen i ca. 15 minutter ved 175 °C. Drys friskhakket koriander over retten, og servér med brød.
Tip
Erstat fx kødet med 500 g kogte bønner. Bønnerne tilsættes sammen med bouillonen og de flåede tomater. Bønner suger mere væske end kød, så tilsæt evt. ekstra tomat eller bouillon.
Lærke og Agnes har fortalt deres historie (her bragt i en forkortet udgave) i bogen ”Nyttehaven – fortællinger fra den økologiske byhave”, skrevet af artiklens forfattere og udgivet af Muusmann Forlag, 2023 (249 sider).