De fleste af os oplever i efteråret en overflod af frugt både i egne og i naboernes haver. Ikke alle sorter er egnet til vinteropbevaring i et frostfrit skur, og derfor er det en god idé at få fat i en kværn og en mostpresser, så den unikke smag af rå, ufiltreret most kan opbevares.
Der findes flere slags pressere med forskellig udnyttelsesgrad. Det kan godt betale sig at leje en god presse eller gå flere sammen om at anskaffe en solid model, som man kan skiftes til at bruge, fremfor at købe en billig med både begrænset udnyttelse og holdbarhed. En hydraulisk model er den dyreste, men den er også ret effektiv.
Alt frugt kan i princippet bruges til mostpresning: æbler, pærer, bær og vindruer. Laver man ren æblemost, opnås den bedste smag ved at blande flere sorter. Det eneste, man skal sikre sig, før frugten presses, er at vaske jorden grundigt af og sortere alt med råd væk. Brune stødpletter kan sagtens gå an. Filteret i maskinen sorterer effektivt kerner, stilk og frugtkødet fra.
Der går ca. 2 kg æbler til 1 l most afhængig af typen af presse. Man bliver hurtigt overrasket over, hvor mange flasker, man kan fylde. Man skal tidligt i gang med at samle emballage i form af plastikflasker. Hvis ikke man vil pasteurisere mosten, skal den fryses for at sikre holdbarheden. Friskpresset most kan holde sig ca. en uges tid i køleskabet.