Blog

Kål er vinterens krudt

Af Bettina Gram & Mette Esmark, forfattere og nyttehaveentusiaster |
Fotos: Bettina Gram

Når dagene bliver kortere, og kulden trænger sig på, er der få afgrøder tilbage i køkkenhaven. Derfor er det godt at have plantet afgrøder, der kan klare kulden, så man om vinteren har et lille forråd i haven.

Hårdføre afgrøder som vinterporrer og forskellige kåltyper som palmekål, rosenkål og savoykål kan høstes gennem hele vinteren. Det er herligt i den mørke, grå tid at kunne hente afgrøder og grønt, der har en både intens smag og duft.

Kål som superfood

Mange af vores forfædre klarede sig igennem vinteren ved hjælp af bl.a. kål. Kål er igen blevet en yndet spise, og nogle betegner den fiberrige afgrøde som superfood. Forskellige kåltyper indeholder forskellige mineraler og vitaminer, bl.a. vitamin A, B, C og K.

De fleste typer bladkål, som fx grønkål og palmekål, tåler frost og kan pryde haven hele vinteren. Palmekålens smag træder endnu bedre frem, når den har fået lidt frost.

Hvidkål og rødkål tåler ikke frost og bør høstes, før frosten sætter ind. De holder sig længe, hvis de opbevares på et køligt og frostfrit sted. Fjern de yderste visne blade, men lad stokken blive på. Blomkål, rødkål og hvidkål er også herlige at gemme på glas. Knasende, sprøde blomkål gør sig godt i pickles med grønne bønner, drueagurker og gulerødder. Rødkål kan henkoges med syltelage og gemmes til andestegen. Hvidkål egner sig godt til sauerkraut eller anden slags fermentering.

Savoykål, grønkål og rosenkål

Savoykål er ret hårdføre og tåler lidt frost. Bliver det en vinter med streng frost, kan man vælge at beskytte sine kål med fiberdug.

Savoykål er med sine ujævne blade en smagfuld sort. Hvis man damper kålbladene i vand tilsat lidt citronsaft, er de gode som wraps til indpakning af forskelligt fyld. Fyldet kan fx være kogt perlebyg med finthakket peberfrugt, friske tomater og hakkede krydderurter.

Hvis vinteren bliver hvid med masser af sne, kan sneen tynge grønkålens blade, så de bukker under og i værste fald knækker og rådner. Andre vintre klarer kålen sig fint gennem kulden og skyder friske blade i foråret.

Rosenkål er havens minikål, som har en skarp smag. Den rå kål har en nøddeagtig smag. Smørdampede rosenkål er delikat tilbehør til maden, og kogt rosenkål bevarer bedst smagen, hvis den ikke koges for længe ligesom al anden kål.

Læs mere
Til toppen