En række haveforeninger i København er tidligere skolehaver fra 1950’erne. De har bevaret deres oprindelige stil, bl.a. deres svenskrøde haveskure.
For omkring 75 år siden grundlagde skoleinspektør Folke Jacobsen fra Lyngby flere skolehaver i og omkring København. Hans plan var at tilbyde stenbroens børn og unge undervisning i praktisk havebrug.
Mindst fire af skolehaverne er i dag nytte- eller haveforeninger: N/F Kløverengen og N/F Sundvænget på Amager, N/F Ellebakken i Sydhavnen samt H/F Skovmosen i Lyngby-Taarbæk.
De røde huse
Fælles for de fire foreninger er de røde huse eller haveskure på 4 kvm, som er bevaret og står, som da skolehaverne blev anlagt – enten mærket af tidens tand eller genopført i samme stil. Haverne har også bevaret deres oprindelige grundplan med jordlodder i midten af jordstykket, omkranset af de røde huse i kanten af havens areal.
I de røde huse opbevarer havefolket fx kaffekopper, haveredskaber og andre haveting. Nogle vælger at bygge et lille udhæng bag på huset, så haveredskaberne opbevares der, og man slipper for jord inde i skuret. I en nyttehave, som også kaldes en daghave, må man ikke overnatte i husene.
Ikke et slot, men næsten
I N/F Sundvænget på Amager er der ca. 200 havelodder og 75 røde huse på et areal på 20.000 kvm. Her deler 2-3 medlemmer den knappe plads i husene, der hverken har elektricitet eller vand.
De fleste medlemmer finder de enkle og primitive forhold charmerende – og værdsætter at den gamle stil og ånd bevares. Selvom de røde huse er både små og enkle, har de stor værdi for mange mennesker, som elsker dem, som var det deres sommerhuse.
Man kommer hinanden ved
Hvert hus har sin egen sjæl og er i høj grad præget af de mennesker, som er fælles om at varetage de 2 x 2 meter. Det afspejler sig i husets indretning. Nogle deler skuret op mellem sig, så de har hver deres side af huset. Andre vælger at være fælles om tingene og låne af hinanden.
De røde huse danner ramme om fællesskaber på tværs af generationer. Nogle spiser frokost sammen med havenaboer eller venner, som kigger forbi. Andre sidder og slapper af og nyder fuglefløjt og insekternes summen. For de fleste er det et åndehul i hverdagen.