Blog

Bæredygtige tiltag: genbrugsglæde og biodiversitetsmål

Af Damla Erdölek – Kommunikationsmedarbejder |
Stemningsbillede fra Henriks kolonihave.

Bæredygtighed kan praktiseres på mange måder. I denne artikel fremhæves to kolonisters tilgang til bæredygtighed. Udforsk de mange og spændende muligheder, som bæredygtige praksisser lægger op til. Bliv inspireret af Henriks genbrugsglæde og Irenes biodiversitetsmål.

Henriks genbrugsglæde

Hos Haveforeningen Fjordglimt i Nørresundby gemmer der sig en kolonihave, hvor glæden for genbrug spiller en stor rolle. Da Henrik i sin tid købte kolonihaven, var kolonihavehuset helt nybygget, men ellers bestod haven ikke af så meget andet end græs.

Den nordjyske kolonist startede med at grave en masse græs og jord væk. Henrik fik gravet et stort hul til kompost og jorden, der var i overskud, blev brugt til at så vilde blomster.

På billedet ses, hvordan Henriks have så ud, inden han begyndte at bygge.

“Jeg nyder at sidde i overdækningen og kigge på de vilde blomster og høre insekter.”

– Henrik
Stemningsbillede fra Henriks have.

Efter hullet til komposten stod færdig, fik Henrik plantet 7 frugttræer og igangsat sin dyrkning af et væld af grøntsager. Men det har ikke kun været det grønne, som Henrik har været optaget af. Hans helt store projekt har været at bygge en murstensoverdækning af genbrugsmaterialer.

Et procesbillede af Henriks overdækning.

Inde i overdækningen, er der noget helt særligt, som Henrik har båret sig ad med at fremstille. Det er et murstensmaleri, der er lavet af sten, som nordjyden har fundet langs Limfjorden i Lindholm. Stenene har han transporteret til haven på cykel 15 styks ad gangen. “Jeg nyder at sidde i overdækningen og kigge på de vilde blomster og høre insekter,” beretter Henrik.

Henriks kolonihavehus er nyt, mens overdækningen udelukkende består af genbrugsmaterialer.
Murstensmaleriet, som Henrik har lavet af stenene, som er fundet langs Limfjorden.
Således kom Henriks overdækning til at se ud udefra i fint sommervejr.
Mens overdækningen set indefra gemmer på et lille hyggeligt helle, hvis det nu fx skulle blæse for meget. Så kan Henrik sidde her med naboerne og nyde en kop kaffe.

Irenes biodiversitetsmål

I den anden ende af landet, i Haveforeningen Vennelyst i det nordlige Amager, er Irenes kolonihave. Hun vægter også bæredygtighed højt. Irene fremhæver et klart mål om, at hendes have skal tjene biodiversitetsagendaen.

Den håndklippede hæk.
Det høje græs i Irenes have.

Irene anbefaler at håndklippe sin hæk, så den får lov til at blomstre og derved forhåbentligt tiltrække flere insekter til kolonihaven. Den bæredygtige kolonist sørger for ikke at klippe sit græs helt kort – så kan kløveren nemlig blomstre.

Fuld flor i Irenes have.
Der findes mange veje mod målet om at opnå flere insekter i haven – fx et insekthotel.

Irene har meget uberørt jord i haven, og så planter hun hjemmehørende planter. Disse små tiltag spiller en stor rolle i at tiltrække insekter.

Et simpelt biodiversitets-trick er at stille vand frem til fugle og dyr, så de får lyst til at være i din have, forklarer Irene.

Irenes lille samling med afklip.

Bunker af afklip i mindre størrelser formulder hurtigere og tiltrækker insekter. Andre veje til at øge biodiversiteten i haven er at plante krydderurter og fx lave et stenbed til kryb og kravl, fortæller Irene.

Læs også
Til toppen