Blog

4 gode råd til at spare på elforbruget i kolonihaven

Af Alexandra Baunhøj – Konsulent – Hansen & Ersbøll Agenda |


Der findes mange måder at lave bæredygtige tiltag i kolonihaven. Ønsker du at tage et større hensyn til klimaet, kan du starte med at kigge på dit elforbrug. Her kan du læse om både de små håndgribelige tricks samt de større projekter, der batter i forhold til at nedsætte CO2-udledning og samtidig spare på udgifterne.

Kolonihaver findes i mange former og størrelser, og det er derfor meget forskelligt, hvor stort forbruget af el kan være. Nogle kolonihaver ønsker at leve off-grid, mens andre nyder komforten ved flere apparater og maskiner – og så er der dem derimellem. Her er 4 tips til til at spare på elforbruget i kolonihaven og foreningen:

1. Skab deleøkonomi

Der er meget at spare, hvis I er flere i foreningen, der deler de resourcetunge faciliteter. Ved at dele de store energislugere som vaskemaskiner, storskærme, fryser, ovne, badefaciliteter og eventuelle ladestandere til elbilen, kan I undgå, at hver have etablerer ressourcekrævende løsninger for et begrænset behov.

Energikrævende løsninger kan ofte installeres i forbindelse med fælleshuset og sikrer, at kolonihaveforeningens samlede energiforbrug ikke stiger til vejrs. På den måde udnyttes ressourcerne bedst muligt, og alle kan få glæde af løsningerne.

2. Udnyt sol og vind – og overvej energifællesskaber

Udforsk muligheden for alternative energikilder til jeres behov i kolonihaven. Erstat el-radiatoren med en luft til luft-varmepumpe eller udnyt solens energi. Energi fra solen kan udvindes på mange måder – som fx solceller, solvarmeanlæg med varmt vand, solcelleventilation og solfangere.

Tal med foreningen eller jeres naboer om et energifællesskab eller andre tiltag – hvad er den bedste løsning for jer? Kan I spare på forbruget gennem fællesskabet?

3. Vær opmærksom på, hvorvidt apparaterne er nødvendige i kolonihaven

Det kan virke oplagt at flytte de gamle maskiner og apparater ud i kolonihaven, når det er tid til en udskiftning i helårsboligen. Vær dog opmærksom på, at det gamle køleskab, vaskemaskinen eller den trofaste kaffemaskine ofte har et dårligere energimærke og derfor er store strømslugere. Det er ikke altid den bedste løsning at genbruge de gamle apparater og maskiner, selvom det kan virke som det mest bæredygtige valg.
Sommetider er det bedre at købe nye hvidevare med lavere forbrug – eller overveje, om apparatet overhovedet er en nødvendig tilføjelse til kolonihaven. Kan du vente med at vaske tøj, til du er hjemme i din helårsbolig? Kan du nøjes med en elkoger og brygge kaffen på gammeldags manér i stedet for at købe en kaffemaskine?

4. De gode vaner

Helt lavpraktisk er der også noget at spare ved at implementere gode energivaner i dagligdagen. Tjek jeres apparaters elforbrug, og dan jer et overblik. Det største forbrug er typisk forbundet med dagligdagens vask, tørring, køl, frys, madlavning og underholdning.

Tænk i, hvordan du kan gøre dagligdagen mere energioptimal ved generelt at begrænse dit forbrug og finde på alternativer til strømrelateret underholdning. Energien, du får fra fodboldbanen eller havearbejdet, er af den gode slags.

Der er altså masser af gode måder at spare på energien, som både gør kolonihavetilværelsen hyggeligere samt regningen og CO2-udledningen mindre.

Tal med dine naboer om de gode tiltag, og dyrk fællesskabet – det får man god energi af.

Hurtige spareråd i kolonihaven:


Har du brug for flere råd, så tjek https://sparenergi.dk/spar-energi-i-hverdagen. Her kan du også læse om energi-spare-myter, og der er også gode spareråd i forhold til vandforbrug.

Læs mere
Til toppen