Bæredygtighed kan praktiseres på mange måder. I denne artikel fremhæves tre kolonisters tilgang til bæredygtighed. Bliv inspireret af Hannes eftertænksomhed, gå på opdagelse i Bennys frodige have, og bliv klogere på, hvordan Nicolaj holder have ved hjælp af den gravefrie metode.
Hannes opmærksomme valg
I H/F Højvænget i Valby udmærker kolonisten Hanne sig i at tænke langsigtet og bæredygtigt. På samme tid sørger hun også for at være nærværende, og hun værdsætter både de store og små ting, som naturen helt selv står for. Balancen mellem de to tilgange er nemlig alfa omega, ifølge den københavnske kolonist.
Hanne bider mærke i, hvordan regnvandet er med til at holde liv i krukker og højbede. Når en gren falder af en hæk, tilføjer hun den til kompostbunken og glædes ved tanken om, at det kan lokke flere insekter til. Det er disse små observationer, der har præget hendes bæredygtige adfærd.
Den naturglade kolonist fremhæver glæden ved at høste mynte, drikke mynteteen og så hælde resterne ud på rabarberbedet. Når det så er blevet sommer og rabarberkagen er bagt, trækker Hanne på smilebåndet og påskønner havens selvforsynende cyklus.
Hannes overordnede råd til andre kolonister er, at det gavner både haven og én selv at tænke langsigtet. Hun foreslår fire konkrete overvejelser, man kan begynde at gøre sig: Skal dine æggeskaller erstatte kalkpillerne til haven? Skal alle frø samles, eller skal alle bær og frugter spises? Skal din gamle stol brændes eller have et nyt liv? Skal tegrums og rester måske bruges til gødning? Små overvejelser kan igangsætte store forandringer, understreger hun.
Bennys insektvenlige have
I Bagsværd sørger kolonisten Benny for, at hans kolonihave er et sted, hvor bier, sommerfugle og andre insekter føler sig hjemme. Den københavnske kolonist har nemlig plantet stauder og sommerfuglebuske i hobetal.
I Bennys have kan man spotte flere vandtønder, da han er opmærksom på at mindske sit vandforbrug. Ligesom hos Hanne i Valby er Benny bevidst om, at de små initiativer kan gøre en stor forskel, hvorfor han også dyrker kompostbunker. Bunkerne har en betydning for, at de helt små dyr føler sig velkommen i hans have.
Flere billeder af Bennys have:
Nicolajs gravefri nyttehave
I Kongens Lyngby finder du Nicolajs nyttehave i N/F Skovmosen – og den skiller sig lidt ud fra de andre haver. Kolonisten gør brug af den såkaldte “gravefri metode”, hvilket betyder, at han så vidt som muligt ikke graver i jorden i sin nyttehave. På den måde undgår han at forstyrre dyr og mikroorganismerne i jorden mere end højst nødvendigt. Nicolaj fortæller, at jorden via denne metode også bliver mere sund og naturligt drænet, end hvis han vendte jorden hvert forår.
Om foråret hopper Nicolaj op på sin el-ladcykel og henter kompostjord fra sin lokale genbrugsstation. Jorden lægger han i et tykt lag oven på bedene, hvilket bidrager til at minimere ukrudt og sikrer en næringsrig jord. Om efteråret fylder Nicolaj hestemøg oven på bedene.