Billede af en kolonihave i H/F Frederiksholm.

Velkommen til H/F Frederiksholm: Sammen står vi stærkere

Ved årsskiftet startede et nyt kapitel for H/F Frederiksholm i København: nemlig som medlem af Kolonihaveforbundet. Efter en omhyggelig overvejelsesproces var det særligt én ting, der gjorde udslaget for foreningens endelige beslutning om indmeldelse.

Af Nanett Paameyer Winkler – Kommunikationschef |

På en decemberdag i 2023 var det en underskrift og et håndtryk mellem to formænd, der forseglede aftalen. Håndtrykket var mellem forbundsformand Karsten Kehlet og bestyrelsesformand i H/F Frederiksholm, Pernille Pedersen. Herfra kunne begge parter entrere det nye år med en vished om at være blevet styrket.

En mangfoldig forening

Beliggende i det charmerende Sydhavnen i København har H/F Frederiksholm en stolt historie, der strækker sig tilbage til 1903. Med 44 haver, der spænder fra imponerende prydhaver til biodiversitetsvenlige oaser, repræsenterer foreningen en bred mangfoldighed. Medlemmerne kommer fra vidt forskellige baggrunde og har en aldersspredning fra de spæde 20’ere til de modne 70’ere. ”Vi har et fantastisk fællesskab herude,” fortæller den 39-årige formand, Pernille, og beretter om årlige fællesaktiviteter som petangue, sing-along, gangfester, børnedage, loppemarkeder m.m.

Juridisk støtte

Den afgørende faktor for foreningens indmeldelse i Kolonihaveforbundet var behovet for juridisk bistand ved forhandling af nye lejekontrakter. “Ingen af os i bestyrelsen har en juridisk baggrund, og derfor ville vi føle os usikre ved at gå ind i de forhandlinger alene,” fortæller Pernille. Bestyrelsen ser ligeledes frem til at gøre brug af forbundets forskellige kurser, der klæder dem bedre på til at varetage deres bestyrelsesopgaver.

Ligesom mange andre, står også H/F Frederiksholm over for en kommende kloakering, og i Københavns Kommune er der udsigt til betydelige ekstraomkostninger. En kamp om økonomisk uansvarlighed, som Kolonihaveforbundet allerede kæmper med Københavns Kommune, og som H/F Frederiksholm via deres medlemskab ønsker at bakke op om.

Tryghed for de ældre medlemmer

Som medlem af Kolonihaveforbundet opnår H/F Frederiksholm en anden konkret fordel, da forbundets regler – modsat kommunens – tillader, at kolonihaver overdrages til slægtninge i ret op- og nedstigende linje. Et faktum, der især var udslagsgivende for H/F Frederiksholms ældste medlemmer. “Nogen af dem har haft have i foreningen i over 40 år, og det giver dem en enorm ro at vide, at husene nu trygt kan nedarves til deres børn,” fortæller formanden Pernille.

“Det er jo lidt ligesom en fagforening – sammen står vi bare stærkere.”

Pernille Pedersen, formand i H/F Frederiksholm

Sammen står vi stærkere

For den københavnske forening handler medlemskabet ikke kun om praktiske fordele, men også om at deltage i et fællesskab og støtte en værdig sag. Foreningen deler bl.a. Kolonihaveforbundets vision om, at kolonihaver skal være økonomisk tilgængelige for alle borgere. ”Det er den ånd, der allerede lever i vores forening,” fortæller formanden.

Pernille selv er opvokset med en kolonihave og har haft have i foreningen i Sydhavnen i 10 år. Hun håber, at fremtidens generationer også kan nyde det privilegie, det er, at have en kolonihave. Derfor mener hun, at det er en fordel, at kolonihaveforeninger organiserer sig. “Det er jo lidt ligesom en fagforening – sammen står vi bare stærkere,” fortæller formanden.

Selvom foreningen er beskeden i størrelse, er nyheden om dens indmeldelse stor og betydningsfuld for vores kolonihavefællesskab. Det markerer anerkendelsen af styrken ved at stå sammen som en samlet enhed.

Velkommen til fællesskabet, H/F Frederiksholm.

Læs ogsåTil toppen