Formandens skriftlige beretning 2024
Kongresperioden 2022-2024 har på mange måder været nogle begivenhedsrige år for Kolonihaveforbundet. Grundet covid-19 blev perioden komprimeret til to år i stedet for de sædvanlige tre. Dette betød, at vi skulle arbejde ekstra hurtigt for at nå vores mål, hvilket ikke har været uden bump på vejen.
Flere af de nøglepersoner, der i mange år har drevet forbundet med stor dygtighed, trådte af i forbindelse med sidste kongres. Dette betød, at vi i denne kongresperiode har haft en ny ledelse, som både skulle finde sig til rette i deres roller og lægge en ny retning for forbundet. De seneste to år har derfor været præget af oprydning, udvikling og fornyelse. Det håber jeg, min følgende beretning vil afspejle.
De demokratiske processer
Hverdagen i haveforeningerne er i høj grad præget af de frivillige indsatser i de lokale bestyrelser og kredse rundt om i landet. Disse mennesker er valgt af jer medlemmer til at repræsentere og varetage jeres interesser. På forbundskontoret er medlemmerne repræsenteret gennem hovedbestyrelsen, forretningsudvalget og diverse politiske udvalg. Demokratiet er dermed til stede på alle niveauer af organisationen og former det daglige arbejde på forbundskontoret.
Forbundets delegerede og jeg har løbende mødtes gennem kongresperioden. Her har vi drøftet de seneste udviklinger og udfordringer på kolonihaveområdet samt truffet beslutninger, der gør hverdagen lettere for vores medlemmer. Disse beslutninger omfatter juridiske spørgsmål som kloakering, lejekontrakter og lokalplaner, samt udviklingsprojekter som etablering af nye kolonihaver, bæredygtighedsinitiativer, politisk interessevaretagelse m.m.
I min beretning vil jeg dykke ned i flere af disse emner med særligt fokus på, hvordan de har bidraget til at opfylde Kolonihaveforbundets overordnede mål: at forbedre vilkårene for vores medlemmer og sikre, at kolonihaverne forbliver økonomisk tilgængelige for alle.
Således vil jeg fremhæve følgende arbejdsområder i min beretning:
- Vurderingsfunktionen
- En revideret kolonihavelov
- En grønnere profil
- Skabe de bedste rammer for foreningerne
- Medlemmerne i centrum
Slutteligt vil jeg dele ud af mine tanker om forbundets fremtidige udvikling.
Vurderingsfunktionen
Et centralt og vedvarende arbejde i forbundet er vores vurderingsfunktion. Vurderingsfunktionen fastsætter forholdsmæssige maksimalpriser på kolonihavehuse ved salg. Dette er et vigtigt værktøj til at holde kolonihaveånden i live og holde boligspekulationer ude af haveforeningerne. På den måde sikrer vi, at kolonihaver er økonomisk tilgængelige for alle, uanset om man er pædagog eller kirurg, ung eller gammel, pensioneret eller i arbejde. For netop mangfoldigheden bidrager til den sammenhængskraft, der er så kendetegnende for kolonihaver. Det er vi med til at fastholde gennem vores vurderingsarbejde.
I den forgangne kongresperiode er der således investeret mange mandetimer i at uddanne og dygtiggøre vurderingspersoner på tværs af landet, så der er ensartethed i måden, der vurderes på i hele Danmark. Det er en kompleks og tidskrævende opgave at vurdere kolonihavehuse, som kræver opdateret viden om lokale byggeregler, ramme- og lokalplaner, deklarationer, lejekontrakter m.v.
– Karsten Kehlet, formand for Kolonihaveforbundet”Kolonihaveånden, fællesskaberne og de særlige traditioner, der følger med haveforeningslivet, står mit hjerte meget nært.”
Som formand vil jeg derfor gerne rette en stor tak til Vurderings- og Undervisningsudvalget (VUU) samt vores dygtige vurderingsinstruktører og vurderingspersoner. Når vi taler om, at Kolonihaveforbundet arbejder med et socialt sigte, så er det i høj grad vores vurderingsfunktion, der er med til at realisere dette.
En revideret kolonihavelov
Kolonihaveånden, fællesskaberne og de særlige traditioner, der følger med haveforeningslivet, står mit hjerte meget nært. Jeg er kommet i kolonihaver hele mit liv og har haft min nuværende kolonihave i 20 år. Derfor er det mig magtpåliggende at kæmpe mod de bevægelser, der truer kolonihavernes eksistens – heriblandt ulovlig helårsbeboelse.
Problematikken har været et tilbagevendende emne i flere år. Men omfanget synes at have nået et niveau, jeg ikke har set tidligere, og som bl.a. er kommet til udtryk i en øget mediebevågenhed på området.
Politisk arbejde
Den forgangne kongresperiode har båret præg af arbejdet med en ændring til kolonihaveloven. Vi er overbeviste om, at løsningen på problemet med ulovlig helårsbeboelse ligger i en lovændring. Dette arbejde har bl.a. omfattet drøftelser i forbundets forskellige udvalg for at identificere de punkter i loven, vi mener, kræver en justering.
Her er vi i vores foreløbige udspil til politikerne kommet frem til følgende punkter:
- Placering af tilsynspligten hos kommunerne:
Det har aldrig været meningen, at frivillige bestyrelsesmedlemmer skal agere politibetjente i foreningerne. Denne opgave er både en urimelig byrde og urealistisk for bestyrelserne at løfte, da det kræver midler og beføjelser, som kun myndigheder har. - Tydeligere opholdsbestemmelser:
For at gøre reglerne lettere at håndhæve for både medlemmer og kommuner foreslår vi, at opholdsbestemmelserne tydeliggøres, og at de fastsættes individuelt af hver kommune. Dette vil tage hensyn til de lokale regler og særlige forhold, der gælder i den enkelte kommune. - Mulighed for sanktioner:
I lovændringen foreslår vi også en sanktionstrappe, som gør det muligt for myndigheder at tilvejebringe sanktioner mod dem, der begår lovovertrædelser.
Med udgangspunkt i disse ønsker til lovændringen har vi i det forgangne år arrangeret møder med relevante embedsfolk, politikere og ministre. Senest har det resulteret i, at vi til efteråret får foretræde for Udvalget for Landdistrikter og Øer. Her vil vi præsentere vores indspark til lovændringen samt understrege vigtigheden af, at Kolonihaveforbundet sidder med til bords ved udformningen af loven. Vi har desuden indgået i dialoger med samtlige ordførere for at afstemme vores visioner på kolonihaveområdet og identificere muligheder for et fremtidigt samarbejde.
Politisk interessevaretagelse
Politikerne er uden tvivl vores indgangsvinkel til at få gennemført større ændringer på kolonihaveområdet, men det er ikke uden besvær at få dem i tale. Med deres travle skemaer og andre prioriterede dagsordener har det vist sig udfordrende at få den taletid, vi ønsker. Derfor har vi som forbund i det seneste kongresår intensiveret vores politiske interessevaretagelse. Vi har udarbejdet en strategi for at påvirke politikerne gennem vores egne kommunikationskanaler, optrædener i medierne samt via aktivering af vores politiske netværk.
Vi kan indtil videre konstatere, at flere politikere deler vores bekymring om udviklingen af ulovlig helårsbeboelse. Men der mangler handling bag ordene. På trods af vævende politikersvar arbejder vi dog ufortrødent videre med lovændringen og er selv helt klare i mælet omkring, hvor vi skal hen: Derhen, hvor ulovlig helårsbeboelse endegyldigt er ude af kolonihaveforeningerne.
Pressearbejde
Medieinteressen for kolonihavernes udfordringer er vokset markant. Vi modtager stadig flere pressehenvendelser både fra lokale og landsdækkende medier. Journalister henvender sig med historier fra kolonihaveområder, der åbenlyst domineres af ulovlig helårsbeboelse.
Selvom jeg med tilfredshed kan konstatere, at langt størstedelen af vores medlemmer fortsat bruger deres kolonihaver i overensstemmelse med reglerne, så er det desværre de få ekstreme tilfælde, der tiltrækker opmærksomhed i medierne.
Derfor har Kolonihaveforbundet i seneste kongresperiode brugt en del ressourcer på at være til stede i medierne og deltage i den offentlige debat om problematikken. Det har vi gjort dels for at aflive myten om, at kolonihaver har udviklet sig til lovløse parallelsamfund, og dels for at fremlægge vores synspunkter i sagen og tilskynde til politisk handling fra regeringen.
Den øgede mediebevågenhed fortæller mig, at kolonihavernes udfordringer ikke længere kun er et ukendt kolonihaveanliggende – det berører hele samfundet. For kolonihaver er for alle, men det sociale sigte ophører, hvis de benyttes ulovligt. Det er et faktum, som pressen heller ikke længere kan sidde overhørig.
Arbejdet med at få kolonihaveloven på lovprogrammet og imødekomme de udfordringer, vi står overfor, er derfor ikke kun en hjertesag for mig som formand – det er også noget, der i høj grad har optaget arbejdsgangene på forbundskontoret.
En grønnere profil
Et forholdsvis nyt fokusområde for Kolonihaveforbundet er at tegne en stærkere grøn profil. Med vores 400 haveforeninger og næsten 40.000 haver, der tilsammen dækker over 1600 hektar jord, er vi en vigtig aktør i den bæredygtige omstilling i Danmark. Kolonister over hele landet deltager allerede i dag i grønne aktiviteter, der fremmer biodiversitet og mindsker ressourceforbrug, samtidig med at de styrker fællesskabet i deres foreninger. Vores mål er at løfte denne bæredygtige praksis til nye højder og gøre kolonihaverne til et forbillede i den grønne omstilling.
Bæredygtighedsprojekt
Projekt “Bæredygtige kolonihaver” havde sin spæde start i den forrige kongresperiode, hvor vi med et ekstern ESG-bureau fik fastslået interessen for bæredygtighed blandt medlemmerne og udviklet en strategi for, hvordan kolonihaver kan tænkes ind i den grønne samfundsudvikling.
Det projekt har i nuværende kongresperiode taget fart, og sammen med forbundets miljøudvalg og kommunikationsafdeling er vi nu så langt i vores udviklingsfase, at vi er klar til at søge fondsmidler til et større bæredygtighedsprojekt, som er skræddersyet til kolonihaver. Det håber vi snart at kunne løfte sløret for.
– Karsten Kehlet, formand for Kolonihaveforbundet”Kolonihaverne skal betragtes som værdifulde, rekreative hotspots i lokalsamfundene, der giver plads til både mennesker, dyr og planter.”
Sideløbende med projektets udformning har vi arbejdet på en kommunikationsstrategi for at gøre emner som bæredygtighed og biodiversitet mere synlige i vores medlemskommunikation. Dette har vi gjort, fordi vi ved, at det er emner, der i stigende grad optager medlemmerne, og for at vise, at den grønne omstilling er en central mærkesag for forbundet. Vi håber, det har bidraget til at inspirere medlemmerne og vist, at der er mange måder at praktisere bæredygtighed på.
Visioner
Vores vision er, at kolonihaver på sigt bliver synonymt med bæredygtighed og bynær biodiversitet, og at kolonihaveforeningerne bidrager aktivt til den grønne samfundsudvikling. Kolonihaverne skal betragtes som værdifulde, rekreative hotspots i lokalsamfundene, der giver plads til både mennesker, dyr og planter.
Vi befinder os lige nu i en brydningstid, hvor natursyn ændrer sig, og hvor forskellige holdninger til havepleje kan skabe konflikter og kløfter. Mit håb er, at vi med dette projekt kan være med til at udvide medlemmernes natursyn og skabe rummelige, inkluderende kulturer, hvor vi understøtter medlemmerne i bæredygtige handlinger på det niveau og i det omfang, de har lyst til.
Jeg tror på, at vores indsats på dette område vil styrke kolonihavernes eksistensberettigelse og give os et ekstra ben at stå på i forhandlinger med kommunerne. Derfor vil arbejdet med vores grønne profil fortsat være en prioritet i den kommende kongresperiode.
Noget tyder på, at vores grønne arbejde allerede har vakt opmærksomhed. I 2023 blev Kolonihaveforbundet nomineret til Svend Aukens Miljøpris, som gives til organisationer, der yder en særlig indsats på miljø- og klimadagsordenen. Selvom vi desværre ikke vandt, så anser vi nomineringen som en tydelig anerkendelse og blåstempling af vores grønne indsats.
Skabe gode rammer for foreningerne
Nærværende afsnit fokuserer på vores arbejde med at skabe optimale rammer for foreningerne. Det er dog værd at pointere, at dette arbejde selvsagt indirekte påvirker de enkelte medlemmer og deres dagligdag i haverne. Jo bedre, vi ruster de frivillige i de lokale foreningsbestyrelser, jo bedre stiller vi medlemmerne.
Vores lille sekretariat har begrænsede ressourcer og kan derfor ikke servicere alle 40.000 medlemmer direkte. I stedet anvender vi vores demokratisk opbyggede model, hvor vi betjener medlemmerne gennem bestyrelser og kredse, som derefter kan støtte den daglige drift i de lokale foreninger.
– Karsten Kehlet, formand for Kolonihaveforbundet”Vi har opdateret vores undervisningsmateriale og skåret ind til benet.”
Kurser
I den seneste kongresperiode har vi pustet nyt liv i vores kursustilbud for kreds- og bestyrelsesmedlemmer. Vi har opdateret vores undervisningsmateriale og skåret ind til benet ift., hvad der er vigtigt og relevant for kursisterne, uanset om det omhandler dirigent-, jura- eller kassererkurser. Med en målrettet kommunikationsindsats er vi kommet bredere ud med vores kursustilbud, og så har vi valgt at gøre kurserne gratis.
Alt dette har tilsammen medført, at vi er gået fra aflyste kurser og halvtomme kursuslokaler til nærmest fuldt bookede kurser hver gang. Denne udvikling glæder mig som formand, da den viser, at I frivillige ønsker at dygtiggøre jer og bidrage positivt til foreningernes drift. En stor tak skal lyde for jeres engagement.
Juridisk arbejde
En central del af sekretariatets arbejde er den juridiske funktion. Vores dygtige jurister arbejder dagligt på at forbedre vilkårene for foreningerne og sikre, at bestyrelser og kredse får kompetent vejledning i juridiske spørgsmål.
I den seneste kongresperiode har juristerne været i konstant dialog med kommuner og bl.a. deltaget som bisiddere ved utallige forhandlinger af nye lejekontrakter. Hvad enten det omhandler detaljer om opholdsbestemmelser, bebyggelse, skelforhold el.lign., så er det alt sammen vigtige detaljer, der samlet set gør en forskel for det enkelte medlems tilværelse i en forening.
Vores juridiske afdeling står også dagligt til rådighed via telefon og mail for at yde vejledning til kredse og foreningsbestyrelser. Da meget vedrørende kolonihaver er juridisk komplekst, har vi i den seneste kongresperiode besluttet at udvide vores juridiske team for bedre at imødekomme de mange daglige henvendelser.
– Karsten Kehlet, formand for Kolonihaveforbundet”Min frygt er, at kloakeringsprojektet med Københavns Kommune vil danne præcedens for andre kommuner, og derfor ser vi det som et anliggende, der vedrører hele forbundet.”
Kloakering
Ligesom mange andre kommuner er Københavns Kommune i gang med at fastlægge planer for kloakering af flere kolonihaveforeninger. Kommunen har imidlertid valgt at gennemføre kloakeringsprojektet i et eksternt OPP-samarbejde (offentligt-privat-partnerskab), hvilket kan medføre betydelige meromkostninger for de københavnske kolonihavelejere med op til ti gange højere priser end i andre kommuner med tilsvarende kloakeringsprojekter.
Da den største procentdel af forbundets kolonihaveforeninger ligger i Københavns Kommune, ser vi det som vores pligt at kæmpe imod denne økonomiske uretfærdighed. Sammen med sekretariatsledelsen og vores juridiske team har jeg som formand derfor brugt en del tid på løbende dialog og forhandling med kommunen for at afsøge mere rimelige løsninger, der ikke tvinger kommunens mest ressourcesvage borgere ud af deres haver.
Min frygt er, at kloakeringsprojektet med Københavns Kommune vil danne præcedens for andre kommuner, og derfor ser vi det som et anliggende, der vedrører hele forbundet. Arbejdet hen imod en ny løsning er komplekst og vil fortsætte ind i den kommende kongresperiode.
Medlemmerne i centrum
Da jeg i 2022 tiltrådte som ny formand for forbundet, var det med særligt én mission for øje: at sætte medlemmerne i centrum. Alt for længe har der været en kløft mellem forbundet og medlemmerne. Det har derfor været magtpåliggende for mig at bruge den forgangne kongresperiode på at mindske denne distance og vise, at vi som forbund forstår og respekterer vores medlemmers ønsker og forskellige udgangspunkter i tilværelsen.
Et nyt medlemsblad
Vores medlemsblad har gennemgået en nødvendig makeover både visuelt og indholdsmæssigt. Vi har gentænkt bladet med fokus på, hvad I som medlemmer ønsker. Derfor har vi fokuseret på at bringe medlemsportrætter, der beretter om jeres tilværelse i haverne, og som stiller skarpt på alle de ting, der både samler og adskiller os som kolonister.
Samtidig skal bladet i højere grad holde medlemmerne ajour med kolonihavepolitiske tiltag ude fra kommunerne. På den måde fokuserer vores nye medlemsblad både på det helt nære og traditionsrige i haverne og på de store politiske linjer, der tegnes for kolonihavedanmark.
Den altovervejende positive modtagelse fra medlemmerne bekræfter, at vi har valgt den rette retning for bladet. I den kommende kongresperiode vil vi således fortsætte arbejdet med at udvikle vores medlemsblad, så det giver mest mulig værdi for medlemmerne.
Medlemsundersøgelser
For at komme endnu tættere på medlemmernes ønsker har vi i denne kongresperiode planlagt kommende medlemsundersøgelser. Disse undersøgelser skal give os et klarere billede af vores medlemmer og deres forhold til os som organisation.
Resultaterne vil indgå som et aktivt redskab i vores strategiarbejde for at sikre, at forbundet fortsat udvikler sig i takt med samfundet og medlemmernes behov. Forbundet arbejder derfor lige nu på at definere vores fremtidige strategiarbejde og planlægge tiltag, der skal understøtte vores langsigtede mål.
– Karsten Kehlet, formand for Kolonihaveforbundet”Det er en særlig oplevelse at være til stede ved fejringer af foreningers milepæle.”
På besøg i haverne
Som formand vægter jeg højt at besøge foreninger rundt omkring i landet, når jeg inviteres til jubilæer og andre begivenheder. Disse besøg giver mig et indblik i, hvad der rører sig blandt vores medlemmer. Selvom jeg desværre ikke kan deltage i alle arrangementer, jeg inviteres til, så sætter jeg stor pris på de besøg, jeg har mulighed for at deltage i.
Det er en særlig oplevelse at være til stede ved fejringer af foreningers milepæle. Her kommer sammenholdet og traditionerne i kolonihaveforeningerne virkelig til udtryk. Disse besøg bekræfter mig i, at kolonihaver stadig kan noget helt særligt.
Nye medlemmer
Mine besøg i haverne involverer også at fortælle om forbundet og det arbejde, vi hver dag udfører for at styrke kolonihavebevægelsen. Dette har resulteret i, at flere foreninger er blevet opmærksomme på fordelene ved at stå sammen som en enhed.
Jeg er derfor stolt over at kunne meddele, at vi i den forgangne kongresperiode har fået nye medlemmer ombord i forbundet. Det viser, at flere foreninger anerkender, at vi sammen udgør en stærkere stemme over for politikere og beslutningstagere. Det er vigtigt, hvis vi skal rykke på større dagsordener. At hverve flere medlemmer vil derfor fortsat være et fokusområde for mit formandskab i den kommende kongresperiode.
Konfliktløsning
Som mange danskere blev gjort opmærksom på i en populær dokumentarserie fra 2023, så kæmper nogle foreninger med konflikter. Dette er ikke kun gældende for kolonihaver, men er et generelt problem for foreningsdanmark. For at en forening kan fungere, er det vigtigt at bevare den gode tone og søge dialoger og kompromisser frem for kløfter og skældsord.
Vi er i Kolonihaveforbundet opmærksomme på, hvor meget en konfliktfyldt atmosfære kan påvirke idyllen i en kolonihaveforening. Derfor har vi i den forgangne kongresperiode fortsat vores tilbud om konfliktløsning via vores tilknyttede konfliktmægler fra Center for Konfliktløsning. Det er et tilbud, der gælder på tværs af almindelige medlemmer, bestyrelser og kredse.
Tilbagemeldingerne viser, at tilbuddet er blevet flittigt brugt af jer medlemmer, hvilket er positivt, da det viser en vilje til at finde løsninger. Vi vil fortsætte dette tilbud og arbejde med endnu mere fokus på konfliktløsning i den kommende kongresperiode.
– Karsten Kehlet, formand for Kolonihaveforbundet”Fordelene ved kolonihaver er nemlig mange: rekreation, beskæftigelse og højere livskvalitet – også for de mest udsatte borgere.”
Fremtiden
En god beretning ser også fremad. I den kommende kongresperiode vil mit formandskab fortsat fokusere på at øge medlemstallet. Det er den sikreste vej til at fastholde kolonihavernes position i samfundet. Vi vil ikke kun appellere til eksisterende foreninger uden for forbundet, men også overbevise kommunerne om nødvendigheden af at etablere nye kolonihaveområder.
Danmark har tidligere været mere rig på kolonihaver, men mange forsvandt i takt med, at deres formål blev overset. Dette formål vil jeg gøre klart og tydeligt igen. Fordelene ved kolonihaver er nemlig mange: rekreation, beskæftigelse og højere livskvalitet – også for de mest udsatte borgere. Grønne åndehuller, bynær biodiversitet, stærke fællesskaber og øget sammenhængskraft i lokalområderne. Argumenterne er mange, men vi skal være endnu mere proaktive ift. at få vores budskaber ud.
Derfor vil forbundet for første gang nogensinde være til stede på næste års Folkemøde for at præsentere vores budskaber over for medier, politikere og beslutningstagere.
I 116 år har Kolonihaveforbundet dannet rammen om Danmarks kolonihaver. Det skal vi fortsætte med. De kommende år vil dog kræve hårdt arbejde for at ændre kolonihaveloven og overbevise kommunerne om behovet for flere kolonihaver. Hvis vi skal lykkes, skal vi gøre det i fællesskab. Det er jeg overbevist om, at vi kan.
Slutteligt vil jeg gerne benytte lejligheden til endnu en gang at takke alle de frivillige i foreningerne samt mine bestyrelseskolleger for det gode og konstruktive samarbejde i de forgangne år.
Jeg vil også rette en særlig tak til personalet i forbundets sekretariat for jeres daglige indsats for medlemmerne og for jeres evne til at gribe de mange bolde, der bliver kastet jeres vej.