Vejle Kommune: Nye lokalplaner skal lovliggøre kolonihaver

Af Nanett Paameyer Winkler – Kommunikationschef |

Mangel på regulering har i de senere år medført, at flere af Vejle Kommunes kolonihaveområder har udviklet sig til at ligne regulære parcelhusområder. Dette har tiltrukket politisk opmærksomhed, og som reaktion har Vejle Kommune vedtaget ti nye lokalplaner med det formål at genoprette kolonihavernes oprindelige karakter.

Efter mere end tre års arbejde kunne Vejle Kommune i begyndelsen af året præsentere ti nye vedtagne lokalplaner, som vil få betydelig indflydelse på kommunens knap 1000 kolonihaver. Som et led i at lovliggøre de overbebyggede kolonihaver har kommunen nu bl.a. øget den samlede tilladte bygningsmasse på havelodder på mindst 300 kvm fra 50 kvm til 80 kvm. Forøgelsen fordeler sig på 50 kvm på huset og 30 kvm til øvrige småbygninger.

Selvom kommunen øger den tilladte bebyggelse, opfattes de nye lokalplaner som en de facto stramning for flere af kommunens kolonister, som allerede har overskredet den tilladte bebyggelse. “Rundt regnet halvdelen af kommunens kolonihaver er overbebyggede i større eller mindre grad,” fortæller Erik Junge Madsen, der er leder af det kommunale kolonihaveteam i Vejle. Han nævner eksempler på kolonihavehuse, der er helt op til 150 kvm store. Så selvom nogle kan se frem til at bygge større, vil en betydelig gruppe vejlensiske kolonister stå over for at skulle nedskalere deres huse i større eller mindre grad.

Formålet med lokalplanerne

Ifølge Vejle Kommune skal de nye lokalplaner være med til dels at fastholde kolonihavernes oprindelige karakter og dels øge brandsikkerheden, da flere af byggerierne er foretaget uden hensyntagen til brandrisiko. Gerda Haastrup Jørgensen, formand for Teknisk Udvalg i Vejle Kommune, påpeger vigtigheden af denne indsats og henviser til tidligere brande, der har ramt de tætbebyggede kolonihaveområder. ”Det er vi nødt til at reagere på,” fortæller formanden.

Samtidig understreger kommunen det sociale sigte med kolonihaverne som væsentligt. ”Vi ønsker ikke at vende tilbage til ‘mormors kolonihave’, og vi erkender, at kolonihaver i dag benyttes på andre måder end tidligere,” forklarer Erik Junge Madsen. Derfor har kommunen øget den tilladte bygningsmasse per havelod for netop at imødekomme behovet for mere plads, især for børnefamilier.

Han tilføjer: ”Vi mener, at kolonihaverne skal følge med tiden, samtidig med at de fortsat skal fungere som fristeder, hvor også den lavtlønnede del af befolkningen kan søge rekreation i sommermånederne.” Kommunen ser den massive overbebyggelse som en gradvis udvanding af kolonihavernes oprindelige formål.

”Hvis kolonihaverne forsvinder, så tror jeg, der forsvinder et stykke af vores kultur.”

– Erik Junge Madsen

Et stykke kultur forsvinder

Når Erik Junge Madsen reflekterer over kolonihavers kulturhistoriske betydning, fremhæver han en berømt gobelin, der pryder væggene på Christiansborg. Denne gobelin, “Yngre Glyksborgere”, illustrerer centrale nedslag i danmarkshistorien. Midt i illustrationen, placeret mellem 2. verdenskrig og kong Frederik 9., finder man en lille kolonihave med hejst Dannebrog vævet ind i historien.

“Det fortæller noget om, at kolonihaver er en del af danskernes DNA. Hvis kolonihaverne forsvinder, så tror jeg, der forsvinder et stykke af vores kultur,” fortæller Erik Junge Madsen og tilføjer: “Det er også med respekt for den ånd, at vi har iværksat dette arbejde med lokalplanerne.” 

Erik Junge Madsen pointerer, at Vejle er en gammel arbejderby, og derfor har kolonihaverne spillet en afgørende rolle for borgernes livskvalitet gennem årene. “Alle i dag har jo et billede i hovedet af, hvad en kolonihave er, og alle har sikkert været i en kolonihave på et tidspunkt,” fortæller han. Han betragter det som ret unikt, at kolonihaver udgør et fælles referencepunkt i vores historie.

Frustrerede kolonister

Flere vejlensiske kolonister udtrykker frustration og vrede over de nye lokalplaner og argumenterer for, at årelang passivitet fra kommunens side retfærdiggør, at husene bør forblive i deres nuværende størrelser. Til det argument svarer lederen af kolonihaveteamet: “Jeg forstår godt deres frustration. Men selv før lokalplanerne eksisterede der et byggereglement, der satte rammerne for, hvordan man måtte bygge. Og dette har man ikke overholdt.”

“Vi håber, det vil give kommunerne nogle flere værktøjer samt skabe større klarhed på området.”

– Erik Junge Madsen

Gerda Haastrup Jørgensen deler ligeledes forståelse for de udfordringer, nogle kolonister uundgåeligt vil stå over for. Hun understreger dog, at det altid er den enkelte borgers eget ansvar at sætte sig ind i og overholde gældende regler.

Forventet effekt

Erik Junge Madsens forventning er ikke, at vi i første omgang kommer til at se nedrivninger i hobetal. Nogle vil bygge mindre, men mange vil sandsynligvis afprøve sagerne i retten. “Og det er godt,” udtaler han og tilføjer: “Så bliver det afklaret.”
For en kolonihaveejer, der overholder bestemmelserne i de nye lokalplaner, vil byggeriet blive retligt lovliggjort, mens for en kolonihaveejer, der ikke overholder de nye byggeregler i lokalplanen, risikerer at modtage krav om fysisk lovliggørelse med varsel om påbud, påbud, politianmeldelser og endelig dagbøder, hvis det kommer så langt.

Lederen af kolonihaveteamet vil gerne fremhæve, at der også er borgere, der hilser de nye lokalplaner velkommen: “Nogle er glade og har stillet sig forrest i rækken til at få besøg af kommunen, da de ønsker at få klarhed omkring deres kolonihavers lovlighed.” 

Ny lov på vej?

I fællesskab med andre kommuner afventer Vejle Kommune handling fra landets regering vedrørende de tiltagende udfordringer på kolonihaveområdet. Derfor har Vejles borgmester sammen med 27 andre borgmestre sendt et fællesbrev til Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer for at øge presset for en revision af kolonihaveloven. “Vi håber, det vil give kommunerne nogle flere værktøjer samt skabe større klarhed på området,” udtaler Erik Junge Madsen, som selv tror, at et nyt lovforslag er på trapperne.

Det gør de nye lokalplaner:

  • Tillader byggeri på op til 50 kvm på huset og 30 kvm til småbygninger, hvis haveloddet er større end 300 kvm.
  • Tillader byggeri på op til 30 kvm på huset og 20 kvm til småbygninger, hvis haveloddet er under 300 kvm.
  • Genopretter kolonihavers karakter og mindsker brandrisiko.
  • Forebygger at kolonihaver benyttes til helårsbeboelse.

Kilde: Vejle Kommune

Læs også
Til toppen