
Efteråret er høsttid i nyttehaven, og robuste rødbeder og andre rodfrugter smager skønt i en fyldig suppe – som sagtens kan tilberedes over bål i haven.
Der er stadig gøremål i køkkenhaven, når høsten er godt i hus, og sæsonen er ved at være slut. Jorden skal gøres klar til vinteren og har godt af lidt bunddække. Blade, stilke og afskårne toppe fra gulerødder, rødbeder og andre afgrøder giver god næring til jorden.
Rødbeder er blandt de mest populære grøntsager i køkkenhaver rundt om i Danmark. Rodfrugten er nem at dyrke og tåler også en vis mængde kulde. Afgrøden skal blot have nok vand i vækstsæsonen, så knolden ikke bliver tør og træet.
Rødbedefrøene sås fra midten af april og høstes frem til det sene efterår, inden den første frost sætter ind.

Rig på fibre og vitaminer
Rødbeden er en mættende rodfrugt, da den er fiberrig. Desuden indeholder den mange vitaminer, bl.a. B- og C-vitaminer samt jern. Det eneste lille minus er, at den farver ens hænder røde, når man tilbereder den. Man kan vælge at bruge handsker eller vente på, at farven forsvinder efter et par håndvaske.
Rødbeden kan tilberedes på mange måder, fx rå i salat, bagt med andre rodfrugter i ovnen eller syltet på glas til vinterens forrådskammer.
Smager godt i mange retter
Rødbedens sødme og lidt fade smag gør sig godt i selskab med syrlige eller skarpe smage. Den kan anvendes som råkost i en salat med æbler og valnødder eller i en suppe med krydderurter som fx persille, løvstikke, salvie eller frisk høvlet peberrod.
De friske rødbedeblade eller stilke er også delikate i en salat eller stuvning, der kan tilberedes som stuvet spinat.
Når dagens gøremål i haven er ordnet, og luften bliver kølig, er det dejligt med en varm suppe at lune sig på. Tænd op i bålet, og inviter familien eller havenaboerne med til et nærende sensommermåltid med bl.a. den fantastiske røde rodfrugt.
Rødbedesuppe
– med peberrod og cremefraiche

3 fed hakket hvidløg
2 hakkede løg
2 stængler blegselleri i skiver
1 gulerod i tern
500 g rødbeder
1 l grøntsagsbouillon
2 tsk. hel spidskommen
2 tsk. chiliflager
2 tsk. stødt koriander
Olivenolie til stegning
Salt og peber til tilsmagning
Svits løg, hvidløg og spidskommen i olien i 1 minut.
Tilsæt rødbeder, og steg dem med i 2-3 minutter.
Tilsæt bouillon, gulerødder, blegselleri og resten af krydderierne.
Lad suppen simre i en ½ time.
Blend suppen groft, så den stadig har lidt struktur.
Smag til med salt og peber.
Server suppen med et godt brød, høvlet peberrod, persille og en klat cremefraiche.
TIP: Når stilkene og bladene plukkes af, er det godt at lade et par centimeter tilbage på knolden, da kogte og bagte rødbeder har bedst af at tilberedes med et par centimeter stilk, for at bevare farven.
Suppen kan tilberedes over bål eller laves hjemmefra og lunes over bålet. En støbejernsgryde er bedst til mad over bål.