
Dorthe Junge og Fritz Johansen har to sammenhængende jordlodder, som de dyrker som en fælles have. Det startede ret tilfældigt, men udviklede sig hurtigt til et godt makkerskab. Samtidig deler de familiehistorie, og måske er en ny generation af familien på vej i haven.
”På et tidspunkt sagde du, at det var en stor have, og der var meget ukrudt. Så sagde jeg: ”Skal jeg ikke komme ned og hjælpe med at rydde noget ukrudt?” fortæller Dorthe på 61, som på den måde blev havemakker med Fritz på 82, da han takkede ja til hendes tilbud.
”Det er også hyggeligere at være fælles om stykkerne, synes jeg. ”Skal vi så bønner?” – ”Ja, det kan vi godt,” lød svaret. Og så er det måske mest dig, der har sået bønnerne og passer dem, og så er det måske mest mig, der plukker dem. Og omvendt. Der er ikke noget, der hedder dit og mit,” fortæller Dorthe, mens Fritz indskyder, at ”det skal der heller ikke være. Det er jo en nyttehave.”
Udover at være gode havemakkere, der aftaler afgrødernes placering og fordeler opgaverne mellem sig i nyttehaven i N/F Sundvænget ved Amager Strand, deler de også familiehistorie. Dorthes farmor var Fritz’ svigermor. Der findes endda et helt konkret minde om deres fælles historie.
Farmors rosenbuske
”Jeg synes, noget af det hyggelige her i haven er, at jeg også har haft have som barn. Haven bliver en del af min historie. For eksempel sådanne roser, vi har ved vores skur, var der også hjemme hos farmor. Og rabarber kan jeg også altid huske hjemme hos farmor,” siger Dorthe.
Fritz supplerer med at fortælle, at de to rosenbuske foran skuret faktisk kommer fra Dorthes farmors have, der lå i Ugerløse Strand tæt på Kalundborg: ”De to rosenbuske fra din farmor ser lidt halvgamle ud, men i år har jeg fået dem til at give blomster tre gange.”

Næste generation er klar
Som stadig forholdsvis ny i haven føler Dorthe til gengæld, at der er et hyggeligt fællesskab i haven: ”Der er også mange ældre mennesker. Der er noget nydelsesfuldt og livsbekræftende i det. Der er også en ro, når man er hernede. Nu bor jeg tæt på, så jeg kan bare cykle ned og hente noget persille. Jeg kan også godt lide at være her, når det bliver mørkt. Og nogle gange har jeg mit barnebarn med. Så er det også noget med at give haven videre til næste generation.”
Kartoffelrøsti med ost

2 personer
4-5 store kartofler
50 g ost
Salt
Peber
Olie og smør til stegning
Tilberedning
Skræl kartoflerne, og riv dem groft.
Pres vandet ud af kartoflerne.
Riv ca. 50 g ost groft.
Bland kartofler og ost, og krydr med salt og peber.
Varm en pande op med rigelig olie.
Kartoffel-/ost-blandingen lægges på den varme pande i portioner á ca. 10 cm i diameter og ca. 1 cm tykke.
Tryk massen godt sammen på panden.
Tilsæt lidt smør.
Steges ca. 4-5 minutter på hver side, til de er gennemstegte og har fået skorpe.
Tip
Spises fx med små stegte brunchpølser.