Blog

Stiklingeformering af krydderurter 

Af Mia Stochholm (www.miastochholm.dk) |
Blandede stiklinger i speedlingbakke i hjemmeblandet jord. De største blade har fået klippet enderne for at mindske fordampningen. 



Hvis man vil forære haven liv, duft og skønhed helt gratis, så kan man tage stiklinger af krydderurter sidst på sommeren og have nye planter klar til næste forår. 

Krydderurter forener nytte og skønhed. De bidrager med smag, duft og værdifulde blomster for havens insekter. Mange af dem virker også afskrækkende på skadedyr og kan derfor med fordel placeres flere steder i haven – både i bede og i krukker. Så selv om man ikke anvender dem alle kulinarisk, er der mange andre fordele ved at dyrke rigelige mængder af krydderurter, og de fleste formeres både lettest, hurtigst og billigst fra stiklinger. 

Når stænglerne bliver ældre og mere træagtige (her solbærsalvie), er de sværere at få til at slå rod. 
Stiklinger kan også puttes i et vandglas og herefter i jord, når de har dannet rod. Især mynte er villig til at sætte rødder i vand. 
Citronverbena er en af de krydderurter, der er nem at formere som stikling – og vanskelig at så. 
Hvis man laver stiklinger i en potte, opnår de bedre rodudvikling, hvis de placeres langs kanten, fordi der er mere ilt. Her er det oregano. 

Sådan formerer du krydderurter med stiklinger:

Krydderurter kan man ikke få for mange af. Tag stiklingerne, når urterne er mest saftspændte.

Gode råd til stiklingeformering;

Vælg de mest urteagtige og nyeste skud uden blomst til stiklinger. Klip lige over et bladpar. Her er det rosmarin.  

Krydderurter, der kan formeres med stiklinger:

RosmarinLavendelCitronverbenaMynteOregano
BasilikumCitronmelisseEstragonIsopKarryplante
LaurbærHavemerianSarForsk. timianForsk. salvie

Læs også
Til toppen