
Hvis man vil forære haven liv, duft og skønhed helt gratis, så kan man tage stiklinger af krydderurter sidst på sommeren og have nye planter klar til næste forår.
Krydderurter forener nytte og skønhed. De bidrager med smag, duft og værdifulde blomster for havens insekter. Mange af dem virker også afskrækkende på skadedyr og kan derfor med fordel placeres flere steder i haven – både i bede og i krukker. Så selv om man ikke anvender dem alle kulinarisk, er der mange andre fordele ved at dyrke rigelige mængder af krydderurter, og de fleste formeres både lettest, hurtigst og billigst fra stiklinger.




Sådan formerer du krydderurter med stiklinger:
- Vælg en sund moderplante i god vækst. Det behøver ikke at være din egen – de færreste siger nej til, at man hapser et par skud af deres krydderurter. Vælg et tidspunkt på dagen, hvor planten er saftspændt (lige efter et regnskyl eller tidlig morgen).
- Klip en 7-10 cm lang stilk lige over et bladfæste, og fjern bladene fra den nederste del, som skal i jorden.
- Klip toppen af og lidt af bladspidserne, hvis det er store blade (fx salvie), det mindsker fordampningen.
- Stik stiklingerne 3-4 cm ned i en speedlingbakke eller potte med let fugtig og porøs jord (ikke for næringsrig eller kompakt).
- Dæk evt. stiklingerne med perforeret plastik eller fiberdug. De må ikke tørre ud, mens de danner rod.
- Placér stiklingerne lunt (18-25 °C), men uden for direkte sollys.
- Når rødderne er 2-3 cm lange, kan stiklingerne flyttes over i hver sin potte, hvor de placeres beskyttet, indtil det er tid til udplantning.

Gode råd til stiklingeformering;
- Lav rigeligt. Ikke alle bliver til noget, og hvis de gør, så er der helt sikkert glade aftagere hos venner og naboer.
- Hold processen kortvarig fra afklipning til stiklingerne er i jord, så de ikke tørrer ud, og undgå direkte sollys.
- Hav tålmodighed – der kan gå 3-5 uger, før de har dannet rødder. Nogle er hurtige (mynte og citronverbena), og andre er lidt mere træge (rosmarin og lavendel).

Krydderurter, der kan formeres med stiklinger:
| Rosmarin | Lavendel | Citronverbena | Mynte | Oregano | 
| Basilikum | Citronmelisse | Estragon | Isop | Karryplante | 
| Laurbær | Havemerian | Sar | Forsk. timian | Forsk. salvie | 
 
   
  