
Når man høster sine egne frø, sparer man penge og bevarer præcis den sort, man har dyrket, som måske ikke kan købes i butikkerne.
I gamle dage fik man frø som medgift for at sikre ægteparret en god start på det fælles liv. Frø var livsvigtige – det er de stadig, selvom de ikke er så meget i vores bevidsthed, fordi frøavlen er kommercialiseret. At samle egne frø er en måde at holde liv i en bestemt sort og sikre sig næste års høst. Og så tager man aktivt del i at bevare vores fælles plantegenetiske arv. Det er ægte prepping.




De afgrøder, der er nemmest at tage frø fra, er de enårige. Det er dem, der sætter frø samme år, de er sået, og ikke så let krydsbestøver med andre sorter af samme art, så man kan forvente, at afkommet bliver identisk med den/de planter, man høster fra. Det er vigtigt at sikre sig, at de planter, man samler frø fra, ikke stammer fra F1-hybrider, da de producerer sterilt afkom.

I sensommeren og efteråret modner de fleste frø. Vælg sunde planter at høste fra. De kan evt. markeres med en pind, så man kan kende dem, når frøhøsten starter. Som hovedregel skal frøene tørre så meget som muligt på planten, inden de høstes. De skal være knastørre og frøkapslerne knitre som papir. Hvis efteråret er meget regnfuldt, kan man klippe frøstandene af og lade dem eftertørre 2-3 uger indendørs, inden man tager frøene ud af frøkapslerne. Opbevar frøene tørt, mørkt og køligt.
Enårige afgrøder fra køkkenhaven, der er lette at samle frø af:
| Ært | Salat | Havemælde | Bønne | Hestebønne | 
| Koriander | Spinat | Dild | Radise | Rucola | 


Der er rigtig meget hjælp at hente for spirende frøsamlere hos Frøsamlernes begynderkurser og på deres hjemmeside: www.froesamlerne.dk
 
   
  