Blog

Et nyt fællesskab spirer i kolonihaverne

Af Lise Coermann Nygaard |

I Herlev har Githa Linea startet et Grønt Nabofællesskab på tværs af to kolonihaveforeninger med 150 haver. Githa ønsker nemlig at skabe en lille grøn landsby sammen med sine naboer. “Vores Grønne Nabofællesskab har åbnet op for, at man snakker mere sammen hen over hækken. Vi har fået et fælles projekt,” fortæller Githa.

Grønne Nabofællesskaber er en landsdækkende forening, der består af lokale handlingsfællesskaber i hele landet. Foreningen giver tips, idéer, deler erfaringer og arrangerer nationale initiativer. Men hvad de lokale fællesskaber laver sammen er helt op til dem selv – så længe det er med til at skabe en grønnere verden.

Fra tvang til bæredygtige løsninger

Det lokale projekt i kolonihaverne i Herlev er egentlig startet af tvang: Hele området skal kloakeres inden 2028. Men det vil kolonihavelejerne ikke bare gå med til uden at få indflydelse. Kommunens løsning er nemlig ikke lige så grøn, som kolonihavelejerne ønsker det. Derfor er de gået sammen for at finde en grønnere og mere bæredygtig løsning på, hvordan området skal kloakeres.

”Nu er der kommet en bevidsthed om, at vi faktisk kan gøre en forskel, når vi gør det. sammen.”
– Githa Linea

Githa og hendes naboer startede med at kontakte en lokalpolitiker i Herlev Kommune, som hjalp dem med at finde den rette person i kommunen. Det førte til et møde med den ansvarlige i kommunen, hvor naboerne fortalte om deres idéer og håb – og kommunen var meget positiv overfor idéerne.

Naboerne i de to kolonihaver havde deres første møde med hinanden i oktober 2021. Her mødte 35 mennesker op – og Githa havde lavet suppe til alle. Målet var at lære hinanden bedre at kende og på den måde danne et fællesskab om den grønne dagsorden med udgangspunkt i problematikken omkring kloakeringen.

“Drømmen er, at vi sammen bliver endnu grønnere,” siger Githa Linea

“Lysten til at gøre noget grønt har summet rundt omkring i kolonihaverne. Men nu er der kommet en bevidsthed om, at vi faktisk kan gøre en forskel, når vi gør det sammen. Vi er gået fra en følelse af magtesløshed til fælles handling,” siger Githa.

Nu deler naboerne idéer og små initiativer på tværs. De fortæller historier om, hvordan nogen er begyndt at gemme deres opvaskevand til at skylle ud i toilettet, mens andre er begyndt at indrette deres haver, så der er bedre plads til insekter, dyr og generelt biodiversitet.

De er blevet bevidste om, hvor gavnligt det er at tale sammen – og hvor meget de kan, når de gør det sammen.

Tålmodighedens gaver

“Ting tager tid. Men hvis man er tålmodig, så sker der ting i det små, som kan vokse sig større,” siger Githa.

Hun har for eksempel vist sin have frem til sine naboer og inviteret dem til workshops, hvor naboerne har hjulpet Githa i gang med projekter i haven. Det har givet deltagerne inspiration til selv at komme i gang.

De har også startet en Facebook-gruppe på tværs af de to haver, hvor folk kan advisere hinanden, inden de tager på genbrugspladsen.

“Folk deler billeder af deres overskydende materialer, så andre kan få gavn af dem,” fortæller Githa. Dermed er der startet en ny låne- og byttekultur i kolonihaveforeningerne. De har også lavet et fællesskur til materialer, hvor man kan låne haveudstyr, maskiner og andre materialer af hinanden.

Herlev Kommune som grøn kommune

“Drømmen er, at vi sammen bliver endnu grønnere. Vi vil gerne lave flere fællesarrangementer i vores hverdag – som for eksempel at spise grønt sammen en gang om måneden,” fortæller Githa.

På sigt håber de på at få parcelhusene omkring kolonihaveforeningen med i det Grønne Nabofællesskab.

“Måske Herlev Kommune på sigt bliver kendt for en grøn profil, der startede her hos os?” fortæller Githa håbefuldt.

Læs også

Til toppen