dtHome = Kolonihaveforbundet
dtRootHome = Kolonihaveforbundet

dtRoot = Kolonihaveforbundet
Opskrifter med skvalderkål

Hvordan undgår man at få grå hår af skvalderkål?

Skvalderkålen er nok en af de mest invaderende og frustrerende ukrudtsplanter, men hvorfor ikke se den fra et nyt perspektiv? På bordet, for eksempel.

Vi tog emnet op på vores facebookside, og det genererede dejlige opskrifter fra gavmilde medlemmer, som vi deler videre her.

Hannes pesto:

Ingredienser:

200 g skvalderkål
2 dl oliven olie.
20 g pinjekerner
50 g parmesan ost fint revet
1 fed hvidløg.
Salt evt chili

Fremgangsmåde:

Kom olie, pinjekerner, hvidløg, ost og salt i en blender. Blend ved langsomste hastighed i ca. 1 min.
Tilsæt små friske skvalderkålblade med stilke og blend igen ved langsomste hastighed i ca. 30 sek.

Stil pestoen tildækket i køleskabet i mindst ½ time.
Smag til med salt/ chili.

Det vigtige er at pesto’en er dækket af olien. Så holder den længere.

TIP fra Hanne:
Forsøg med at variere mænge og indhold. Du kan f.eks. erstatte det det grønne med mælkebøtter, syre, kål, spinat osv.
Osten kan undværes eller erstattes af en anden hård ost, pinjekerner kan erstattes af mandler, hasselnødder, paranødder osv.
Olien kan være en anden, hvidløg kan undværes.
Tørrede tomater eller peberfrugt kan bruges, hvis du står med en mega høst. 

 

Birgittes skvalderkålssalat:

Ingredienser:

Nyudsprungne skvalderkålsblade
Olie-eddikedressing
Evt. Tusindfryd (blomsterdelen)

Fremgangsmåde:

Skyld bladene godt og dyp dem tørre med et viskestykke. Fjern evt. stilke.
Hæld olie-eddikedressing over bladene og bland godt. 
Pynt evt. med Tusindfryd og server som salat

Birgittes stuvede skvalderkål:

Ingredienser:

Nyudsprungne skvalderkålsblade
Smør og olie til stegning (på slump)
Fløde (på slump)
Salt og peber

Fremgangsmåde:

Nyudsprungne skvalderkålsblade sauteres i smør og lidt olie på en pande. Hæld fløde ved og smag til med salt og peber.
Serveres som stuvet spinat til en kødret.

Birgittes skvalderkålssuppe:

Ingredienser:

Skvalderkålsblade
Kartofler
Gulerødder
Løg
Porrer
Persillerødder
Pastinak
Olie og smør
Urtepasta/boillonterning, font eller hvad du har hjemme
Salt
Evt. revet muskatnød

Fremgangsmåde:

Skyld skvalderkålsbladene godt.
Sauter kartofler, gulerødder, løg, porrer, persillerødder og pastinak - eller hvad du nu har - i lidt olie og noget smør i en gryde.
Skvalderkålsblade tilsættes og sauteres ganske kort med.
Hæld vand ved. Hvis kartoffelvandet er usaltet, kan det bruges. Du kan også bruge en rest klar suppe fra høne eller okse. Hvis du ikke har noget af dette, så bare vand og en suppeterning eller bouillonpasta. Man kan få økologisk urtepasta og urtebouillon, og det er dem jeg bruger.
Alt koges mørt og blendes. Stavblender kan bruges direkte i gryden.
Suppen varmes igennem og smages til med salt og evt. revet muskatnød.
Suppen må gerne have en lidt tyk konsistens, uden direkte at være en grød.

TIP fra Birgitte:
Server med et godt stykke brød til og måske en klat creme fraiche på toppen eller sprøde baconterninger. Suppen kan også rundes med piskefløde. Og så bliver man mæt.
Det lyder omstændeligt men det tager ikke lang til at lave, og det er nemt.